Hlavní obsah

Úvěr od státu nedostali. Výstaváři zatím nemají důvody k optimismu

Foto: Země živitelka

Další rána přišla, když byl nedávno zrušen zemědělský veletrh Země živitelka na Výstavišti v Českých Budějovicích, kterou firma Exposale měla zajišťovat produkčně. Ilustrační foto.

Reklama

Stovky zrušených výstav a veletrhů, miliardové ztráty, vyčerpané zdroje na překlenutí krize. Obor výstavářů balancuje nad propastí a není přitom jasné, kdy by se situace mohla zlepšit. Úvěr se zárukou od státu nedostali.

Článek

Rodinné firmě Exposale ze Šestajovic u Prahy se dařilo, obraty stoupaly. Sedmadvacet let staví stánky a expozice na míru jak na českých, tak zahraničních výstavních plochách. Dává práci 45 lidem a v sezoně dalším 50 pracovníkům, kteří pro ni vyjíždějí stavět do světa.

Přišla ale pandemie a konec prosperity. „Měli jsme podepsaný kontrakt s jihokorejskou firmou za zhruba 15 milionů korun na postavení venkovních expozic pro bagry v Německu, Itálii a v Anglii. Tři dny před nakládkou se zavřely hranice. Vše, co jsme vyrobili a připravili k odvozu a instalaci, nám teď trčí bez užitku na dvoře,“ popisuje spolumajitel firmy Petr Škarka.

Celý výstavářský obor zamrzl mezi prvními, a tak Exposale stejně jako další výstaváři požádali o půjčku z programu COVID I od Českomoravské záruční a rozvojové banky (ČMZRB). Před pár dny se dozvěděli, že nedostanou ani korunu. „Napsali nám, že žádost nesplnila programová kritéria, a proto byla zamítnuta. Osobně neznám nikoho, kdo by uspěl. Přijde mi, že půjčka přišla jen pár vyvoleným,“ míní Škarka.

Podle prezidenta Asociace výstavářů ČR Jiřího Cardy dopadly stejně všechny výstavářské firmy – ani jedna ze sedmnácti na půjčku nedosáhla. „Výstaváři žádali souhrnně o půjčky ve výši 80 milionů korun přes program COVID I. Stát je zamítnul z důvodu ,nesplnění kritérií',“ uvedl Carda.

„V programu COVID I jsme opravdu museli kvůli nesplnění programových podmínek zamítnout velkou část žádostí,“ potvrdila mluvčí ČMZRB Marie Lafantová.

Nejčastějšími důvody zamítnutí bylo podle ní zejména to, že jde o neúvěrovatelný subjekt, který měl v předchozích letech záporný vlastní kapitál, nebo má dlouhodobou ztrátu, je nadměrně zadlužený či firma dlouhodobě netvoří dostatečné zdroje využitelné ke splácení požadovaných úvěrů nebo je v insolvenci.

Některé žádosti podle mluvčí byly v rozporu s nastavenými podmínkami programu, buď se žádalo o částky nižší než půl milionu, nebo to byly velké firmy nad 250 zaměstnanců. Důvodem zamítnutí mohlo také být vyčerpání části zdrojů určených pražským podnikatelům.

Z plné rychlosti na nulu přes noc

O pomoc výstavářské firmy volaly hned na začátku března, protože už tehdy bylo jasné, že koronavirus odvětví zcela ochromí. „Krize nás nezpomalila na 70 nebo 50 procent, zastavila nás z plné rychlosti na nulu prakticky přes noc,“ podotýká prezident asociace.

Jakmile bylo jasné, že tato situace nebude trvat jen pár dnů a klienti rušili jednu akci za druhou, Exposale musela rychle přijmout první opatření, jak snížit náklady – část pracovníků, kteří mají malé děti, zůstala doma, stejně tak externí spolupracovníci. V práci zůstala jen pětina lidí. Další rána přišla, když byl nedávno zrušen zemědělský veletrh Země živitelka na Výstavišti v Českých Budějovicích, kterou měla Exposale zajišťovat produkčně.

Letos firma plánovala obrat ve výši 120 milionů korun. Kvůli koronaviru ale může počítat jen se čtvrtinou, a to ještě v případě, že se budou konat akce v České republice. „A to přibližně 12 milionů korun činí tržby z ledna. Všechno, s čím jsme počítali, padlo. Jen v Anglii jsme měli v květnu stavět tři velké expozice v řádu milionů korun,“ doplňuje Petr Škarka.

O úvěr z programu COVID II společnost nežádala. „V tu chvíli nebyl důvod, jelikož jsme měli požádáno v prvním kole a nebyl jakýkoliv náznak toho, že bychom jako jedna z firem z nejvíce postiženého oboru na tuto podporu nedosáhli. O COVID III jsme zatím nepožádali, protože se prakticky jedná o normální komerční úvěr,“ říká spolumajitel Exposale.

Kurzarbeit firma využila, ale stačit jí to nebude. „Bohužel náš obor bude prakticky stát do konce tohoto roku a tato podpora bude nejspíše končit v červnu, tak to taky nic moc neřeší,“ stěžuje si Škarka.

České výstavářské firmy jsou téměř výhradně orientovány na export, živí je mezinárodní akce, největším zákazníkem je německý trh. Zaměstnávají stovky lidí a další stovky dodavatelů – osvětlení, grafiky, audio techniky a dalších materiálů. I ti jsou na činnosti výstavářských firem závislí.

Důvodů k záchraně je hodně

Příliš pozitivní vyhlídky nemají. Podzim, který je pravidelně druhou polovinou jejich obchodní sezony, bude podle Jiřího Cardy ze strany pořadatelů veletrhů stále velmi opatrný. „Děláme maximum, abychom se dohodli alespoň s pořadateli akcí v Česku. Už teď máme ale signály, že řada velkých světových akcí se na podzim vůbec neodehraje a rovnou se překládají na příští rok. Týká se to například největšího železničního veletrhu na světě InnoTrans, který měl původně otevřít v září,“ vysvětluje Jiří Carda.

Necelá desítka menších výstavářů už svou činnost musela ukončit. Exposale nyní pracuje s rezervním kapitálem, ten se ale tenčí. Bude záležet, kdy dojde k oživení. Podle Cardy by se měla vláda jasně vyjádřit, kdy se omezení pro výstavy uvolní. „Mezitím totiž byla zrušena Země živitelka a my nevíme, jak dopadnou například veletrhy For Arch nebo Mezinárodní strojírenský veletrh. Ten je pro nás přitom naprosto zásadní akce,“ zdůrazňuje Jiří Carda.

Pokud by čeští výstaváři skončili, museli by si všichni najímat firmy v místě konání. „Veškeré prostředky, které nyní zůstavají v tuzemsku, by se odlily do zahraničí a stát by z nich neměl ani korunu. Naše práce pomáhá českým firmám nacházet nové zákazníky v zahraničí, čímž podporujeme export. Výstavářství má také v Česku velkou tradici, ze zemí střední a východní Evropy máme suverénně nejlepší renomé,“ vysvětluje šéf asociace, proč by se stát měl snažit toto odvětví zachránit.

Reklama

Doporučované