Hlavní obsah

Uzavřením obory Jelenice se bude zabývat krajský soud

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Obora byla zkolaudována s funkční cyklostezkou, měla tedy sloužit lidem. Majitelé ale tvrdí, že uzavření je nutné kvůli ochraně zvěře.

Článek

Uzavřením obory Jelenice na Opavsku pro veřejnost se bude zabývat Krajský soud v Ostravě. Společnou správní žalobou uzavření obory napadli starostové několika okolních obcí – Vítkova, Březové a Hradce nad Moravicí. Rozhodnutí chtějí zvrátit, podle nich má být obora pro veřejnost přístupná. Před 20 lety byla totiž zkolaudována s funkční cyklostezkou. ČTK to řekl starosta Vítkova Pavel Smolka (SNK). Podle něj byla součástí stavebního povolení k vybudování obory povinnost zachovat její průchodnost. Majitelé obory uvádějí, že uzavření obory je nutné kvůli ochraně a klidu zvěře.

Uzavření obory povolil před časem na žádost majitele a po doporučení krajského úřadu odbor výstavby, územního plánování a životního prostředí vítkovské radnice. Představitelům Vítkova, Hradce nad Moravicí a Březové se toto rozhodnutí nelíbí. „Soud už žalobu řeší. Minulý týden jsme rozeslali všem zúčastněným osobám kopii žaloby a vyjádření žalované strany. Nyní čekáme na jejich vyjádření,“ uvedla mluvčí soudu Klára Krystynová. Zatím podle ní není jasné, kdy soud žalobu projedná a zda jednání bude veřejné.

Spor o přístupnost obory vedou majitelé se zástupci okolních obcí od jara. Petici proti uzavření podepsalo od začátku března přes 1000 lidí. Oboru celoročně uzavřela společnost Opavská lesní, která v ní pořádá komerční lovy. „Jsme zásadně proti omezení průchodu oborou Jelenice. Obora v těchto místech vznikla v době, kdy tam vedla oficiální cyklostezka a chodili tam běžně turisté. Tehdy to nikomu nevadilo. Ani provozovateli společnosti Opavská lesní, která tam byla v nájmu. Takže 20 let zvěři lidé nevadili, tak nevidím důvod oboru dnes veřejnosti uzavírat,“ řekl starosta Vítkova Pavel Smolka (SNK). Podle něj je cílem žaloby zajistit opět přístup veřejnosti do obory a na stezku, která areálem prochází. Podle Smolky by obora nikdy nebyla povolena, pokud by to mělo znamenat zrušení trasy.

Oboru začala Opavská lesní stavět na pozemcích pronajatých od Lesů ČR. Zkolaudovala ji v roce 2001. V roce 2018 se majitelům podařilo pozemky směnit a stali se vlastníky obory. Úřady se záměrem privátní společnosti uzavřít veřejnosti téměř 300 hektarů lesních pozemků v údolí řeky Moravice zabývaly několikrát. Odbor výstavby, územního plánování a životního prostředí vítkovské radnice požadavek nejprve zamítl. Firma se odvolala ke krajskému úřadu a tamní úředníci uzavření schválili. Vítkovský úřad pak uzavření schválil.

Podle Smolky je ale pro obyvatele Vítkova a dalších měst a obcí v okolí zachování průchodnosti frekventované trasy důležité. Pokud by žaloba neuspěla u krajského soudu, jsou zástupci obcí připraveni žalobu přesunout k vyšší soudní instanci, uvedl Smolka.

Obora Jelenice byla vybudována na místech původní panské obory, která byla zrušena v roce 1898.

Reklama

Doporučované