Hlavní obsah

V 83 letech zemřel někdejší sólista Opery Národního divadla Bohuslav Maršík

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Ve věku 83 let dnes zemřel bývalý dlouholetý sólista Opery Národního divadla Bohuslav Maršík. ČTK to sdělil mluvčí ND Tomáš Staněk.

Článek

Během více než třicetiletého působení na první české scéně nastudoval Maršík řadu slavných rolí českého i světového operního repertoáru. Podle odborníků měl blízko i k operetě a jeho basbaryton doplňovalo herecké umění. Působil také jako pedagog na Pražské konzervatoři a na Akademii múzických umění.

Bohuslav Maršík absolvoval pražskou konzervatoř, ale až poté, co absolvoval výcvikové středisko ministerstva spojů a nějakou dobu se živil jako poštovní úředník. Ke zpěvu se dostal na vojně a poté se rozhodl věnovat se mu profesionálně.

Po absolutoriu nastoupil do angažmá operního souboru Divadla F. X. Šaldy v Liberci, kde za svého osmiletého působení vytvořil na 70 rolí v širokém rozpětí od partů basbarytonových až po basso profondo. Prosadil se hlavně jako interpret komických rolí jak v českých operách, tak v dílech světových klasiků. K rolím v českých operách, které ztvárnil v Liberci, patří Kecal v Prodané nevěstě, žalářník Beneš v Daliborovi, Bonifác v Tajemství, Vodník v Dvořákově Rusalce a purkrabí Filip v Jakobínu.

Sólistou Opery Národního divadla byl od roku 1974 do roku 2010 a k jeho rolím patřili třeba Leporello, Masetto i Komtur v Donu Giovannim, Musorgského Varlam v Borisi Godunovovi a opět Bonifác, Kecal či purkrabí Filip. Z dalších rolí Národní divadlo připomíná Wagnerova Sixta Beckmessera v Mistrech pěvcích norimberských, Pucciniho Benoita v Bohémě, Kostelníka v Tosce, Šostakovičova Kněze v Lady Macbeth Mcenského újezdu, Smetanova Matouše v Hubičce, Dvořákova Lucifera v Čertovi a Káče či Janáčkova Faráře v Příhodách lišky Bystroušky.

Bohuslav Maršík působil i na zahraničních operních scénách a koncertních pódiích v Německu, Itálii, Španělsku, Francii, Řecku, Rakousku, Dánsku či Japonsku. Pro rozhlas natočil řadu rolí v kompletních operních nahrávkách, pro gramofonové firmy natočil árie z děl Smetany, Martinů, Janáčka, Blodka a Cikkera.

Reklama

Související témata:

Doporučované