Hlavní obsah

V Africe testují vakcíny proti malárii. Můžou zachránit desítky tisíc dětí

Zdravotníci v Malawi začali testovat první vakcíny proti malárii. Nová očkovací látka může zachránit desítky tisíc dětí.Video: Esther Beshirová, AP, Reuters

 

Reklama

Zdravotníci v Malawi testují první očkovací látky proti malárii. Více než polovinu obětí nemoci každoročně tvoří děti, více než devadesát procent lidí se nakazí v některé africké zemi.

Článek

Po letech příprav a investicích ve výši přibližně jedné miliardy dolarů začali v úterý zdravotníci v Malawi s rozsáhlým testováním vůbec první očkovací látky proti malárii. Informovala o tom Světová zdravotnická organizace (WHO). V první fázi se budou očkovat malé děti v Malawi, Ghaně a Keni. Do roku 2022 by jich mělo vakcinací projít kolem 360 tisíc. Podle šéfa WHO může nová očkovací látka nazvaná podle proteinu RTS,S zachránit desetitisíce dětských životů.

V Africe na malárii zemře každý rok na 250 000 dětí, které tvoří více než polovinu z celkových obětí nemoci. V roce 2017 malárii podlehlo 435 tisíc lidí a nakazilo se jí 219 milionů osob. Více než 90 procent nemocných se chorobou infikovalo v Africe.

Vědci na očkovací látce proti malárii pracovali přes 30 let. Ačkoli tato látka poskytuje jen částečnou ochranu proti nemoci, může počet úmrtí rapidně snížit. V klinické studii provedené na 15 tisících dětech se ukázalo, že vakcína dokáže před onemocněním ochránit 40 procent očkovaných dětí ve věku od pěti do 17 měsíců.

Malárie je parazitická choroba přenášená komářím štípnutím. K jejím příznakům patří horečka, zimnice, pocení, bolesti kloubů a hlavy, zvracení a křeče. Nemoc nemusí být smrtelná, pokud se včas léčí, pro děti je ale zvlášť nebezpečná. „Malárie může zabít dítě do 24 hodin,” napsal na Twitteru jeden z výzkumníků zapojených do projektu Tisungane Mvalo. „V Malawi je tato nemoc nejčastější příčinou úmrtí dětí do pěti let.” Podle Mvala je důležitá právě prevence: „I když dítě přežije, málarie může mít dopad na všechny jeho orgány. Může způsobit poranění mozku nebo problémy s ledvinami. Prevence je lepší než léčba.”

Komplikací se zaváděním očkování by podle zpravodajského webu Deutsche Welle mohla být skutečnost, že každé dítě musí dostat čtyři injekce. První tři by mělo podstoupit mezi pěti až devíti měsíci života a čtvrtou ve věku čtyř let. Vzhledem k tomu, že se očkovací látky nemusí časově shodovat s jiným očkováním, budou zdravotníci čelit zvýšenému tlaku na to, aby zajistili, že rodiče své děti přivedou na všechny čtyři dávky.

Reklama

Doporučované