Hlavní obsah

V Bangkoku začal pohřeb majitele Leicesteru Šrívaddhanaprabhy

Video: Šimon Trantina, AP, Reuters

 

Reklama

Miliardář a oblíbený majitel fotbalového týmu Leicester City Vichaj Šrívaddhanaprabha zahynul při nehodě helikoptéry nedaleko od stadionu svého klubu. V sobotu začal v buddhistickém chrámu v Bangkoku jeho pohřeb, který bude podle thajských tradic trvat jeden týden.

Článek

Šrívaddhanaprabha byl jednou z pěti osob, které 27. října zemřely na palubě jeho vrtulníku po domácím zápase Leicesteru proti West Hamu. Helikoptéra se krátce po vzletu začala potýkat s technickými problémy, načež se v plamenech zřítila na zem vedle stadionu King Power, kde „Modré lišky“ hrávají domácí utkání.

Na pohřeb filantropa proslulého vysoce aktivní charitativní činností dorazili členové thajské královské rodiny nebo vysoce postavené osobnosti z politiky i byznysu. Zúčastní se i většina hráčů Leicesteru, ti do Bangkoku vyrazí po sobotním utkání anglické Premier League proti Cardiffu.

Pohřeb začal tradiční koupací cermonií, během které je ruka zesnulého příslušníkem královské rodiny namočena do svěcené vody. Poté bylo tělo vystaveno, během následujících sedmi dní mu budou moci truchlící každý večer přijít vzdát hold. Pak bude tělo Vichaje Šrívaddhanaprabhy uchováno po dobu sta dní a následně zpopelněno.

Fanoušci Leicesteru vzdávají zesnulému majiteli hold v místě nehody u stadionu King Power. Na sobotní domácí utkáni proti Cardiffu naplánovali pocty v podobě minuty ticha nebo choreí. Hráči dle svých slov budou chtít podat dobrý výkon, kterým vzdají Šrívaddhanaprabhovi hold.

„Do zápasu nastoupíme, to by Vichai chtěl. Bude to těžké a velmi emotivní, se spoluhráči jsme o tom mluvili. Lidé říkají, že na výsledku záležet nebude, my ale chceme zvítězit. Vichai pro nás nebyl jen majitelem klubu, byl součást rodiny. Kdykoli si na nás udělal čas, neustále se usmíval. Takové věci člověk nikdy nezapomene,” řekl pro britskou stanici Sky Sports útočník Leicesteru City Jamie Vardy, který byl ve slavné sezoně Premier League 2015–16, kdy se Leicester stal mistrem Anglie, nejlepším ligovým střelcem.

Reklama

Doporučované