Hlavní obsah

Ekologická tragédie sílí. Neznámá látka zabíjí v Bečvě další ryby

Foto: HZS Olomouckého kraje

Mrtvé ryby z Bečvy.

Reklama

aktualizováno •

Kvůli neznámé látce, která se v neděli dostala do řeky Bečvy na rozhraní Zlínského a Olomouckého kraje, uhynuly tuny ryb. A další dnes stále hynou. Přerovská radnice žádá lidi, aby se řece vyhnuli.

Článek

Přerovská radnice dnes vydala doporučení, aby lidé nevstupovali do Bečvy a před vstupem chránili i své psy. Havárií se zabývají i orgány ochrany životního prostředí.

„Úhyn ryb je v řádu tun. Na místě máme jednotku u Ústí a druhou u Lipníku nad Bečvou. Spolupracujeme s rybáři při odlovu uhynulých ryb. Odebíráme znovu vzorky, během dneška je odešleme do chemické laboratoře ve Frenštátě pod Radhoštěm. Další postup budeme koordinovat s dotčenými úřady a rybáři,“ řekla mluvčí hasičů Lucie Balážová. V neděli hasiči zasahovali na řece v úseku od Hustopečí nad Bečvou po Hranice.

Podle mluvčí České inspekce životního prostředí Radky Nastoupilové byla neznámá látka v neděli zaznamenána v Bečvě v úseku Hustopeče nad Bečvou, Ústín až po Hranice. „Dnes došlo k posunu a zasažení toku až po Lipník nad Bečvou s předpokladem dalšího posouvání ve směru toku. Jednalo se o neznámou látku, rozpustnou ve vodě, toxickou pro ryby, na toku nepozorovatelnou,“ řekla. Inspektoři stejně jako hasiči odebrali na místě vzorky vody i ryb, které byly převezeny na rozbor do laboratoře v Olomouci.

Foto: HZS Olomouckého kraje

Rybáři vytahují z řeky mrtvé parmy, pstruhy i candáty a další druhy ryb.

„Vodohospodáři několikrát zvýšili odtok vody z nedaleké nádrže Bystřička, aby měla řeka vyšší průtok a látka se ve vodě co nejvíce naředila. I přesto byl úhyn ryb značný, prakticky celá rybí obsádka v zasaženém úseku, k úhynu dochází i dále po toku,“ doplnila Nastoupilová.

V reakci na situaci dnes přerovská radnice apelovala na obyvatele, aby nevstupovali do řeky a neodebírali z ní vodu pro jakékoliv účely. Důvodem je to, že během dneška se kontaminovaná voda dostane na Přerovsko. „Počínaje dnešním dnem není lidem z Přerovska doporučováno vstupovat do Bečvy a ani z ní pro jakékoliv účely odebírat vodu. Před vstupem do vodního toku by měli ochránit i své psy. Do řeky v úseku mezi Ústím u Hranic a Valašským Meziříčím totiž unikla zatím neznámá chemikálie,“ uvedla radnice.

Ivana Hřibová z oddělení vodního hospodářství a zemědělství přerovského magistrátu upozornila i na to, že během dnešního dne kontaminace postoupí na Přerovsko – proto úředníci z odboru životního prostředí přicházejí s tímto apelem. „Úředníci jsou v kontaktu se všemi složkami, které budou zasahovat ve chvíli, kdy se neznámá látka dostane po proudu do Přerova,“ stojí na webu města.

Foto: HZS Olomouckého kraje

Hasiči dál zasahují, momentálně jsou u Ústí a u Lipníku nad Bečvou a hledají zdroj úniku chemikálie.

O ekologické havárii informuje obyvatele i radnice v Hranicích. Neznámá látka podle ní unikla do řeky u Choryně na Vsetínsku ve Zlínském kraji. „Nejpostiženější byl úsek od soutoku Bečvy s Juhyní po Ústecký most. Ke zmírnění následků upouští přehrada Bystřička od nedělních 13:00 více vody, aby došlo ke snížení koncentrace látky způsobující úhyn. Mimořádnou událostí se zabývají jak odpovědné orgány ve Zlínském kraji, tak Česká inspekce životního prostředí i Městský úřad Hranice,“ uvádí radnice na svých stránkách.

Desítky hasičů se v neděli zpočátku snažily zachytit neznámou látku do nainstalovaných norných stěn, poté je však stáhly, protože látka se mísí s vodou. Lidé na sociálních sítích mluví o množství uhynulých ryb od Choryně na Vsetínsku přes Teplice až do Hranic, rybáři podle nich vytahují z řeky mrtvé parmy, pstruhy i candáty. Havárii v Olomouckém kraji vyšetřují podle mluvčí České inspekce životního prostředí vedle inspekce, hasičů a rybářů také Povodí Moravy, policie a vodoprávní úřady měst. „První výsledky rozborů vod se očekávají během dneška,“ doplnila mluvčí České inspekce životního prostředí.

Český rybářský svaz v Ostravě dnes také vydal zákaz rybolovu v Bečvě. „Z důvodů ekologické havárie na řece Bečvě je až do odvolání vyhlášen zákaz rybolovu, a to v úseku od obce Choryně až po soutok Bečvy s Moravou. Rovněž se nedoporučuje ve výše uvedeném úseku vstup do Bečvy bez ochranných oděvů a také se nedoporučuje odebírat vodu z Bečvy pro jakékoliv účely,“ konstatovali na svém webu rybáři.

Reklama

Doporučované