Hlavní obsah

Poutání na lůžka, sedativa došla. Drastické informace z brazilských nemocnic

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Brazilským nemocnicím docházejí sedativa potřebná pro intubaci pacientů s covidem-19. Objevují se zprávy o tom, že zdravotníci musejí vážně nemocné i poutat k lůžkům, aby je mohli napojit na plicní ventilátory, píše Reuters a AP.

Článek

Vláda proto hledá možnosti, jak co nejrychleji potřebné léky do země dovézt. Podle ministra zdravotnictví Marcela Queirogy Brazílie jedná se Španělskem a dalšími státy, aby tato léčiva zajistila. Nemocnice se potýkají také s nedostatkem kyslíku, uvedl podle agentury Reuters Queiroga.

Nezisková humanitární organizace Lékaři bez hranic (Médecins sans frontières) uvedla, že brazilský „neúspěšný přístup“ k pandemii zavinil mnoho úmrtí a přivedl zemi do humanitární katastrofy, která se stále může zhoršovat.

„Nikdy bych si nemyslel, že po dvaceti letech práce na jednotce intenzivní péče zažiju něco takového,“ řekl agentuře Reuters lékař Aureo do Carmo Filho. „Použití fyzického upoutání bez sedativ je špatný postup… Pacient je podroben formě mučení,“ dodal. Napojení pacientů na plicní ventilátory je procedura, při níž je zapotřebí pacientům podat sedativa, jelikož tělo se může přirozeně bránit, připomíná Reuters.

Epidemická situace se v Brazílii zhoršuje už několik týdnů, zdravotnický systém je na pokraji zhroucení a nemocnice na řadě míst jsou nuceny vytvářet improvizovaná lůžka pro intenzivní péči, přičemž jim často chybí mimo jiné potřebné vybavení. Na nedostatek potřebných léků upozorňují úřady v Riu de Janeiru a také v Sao Paulu, kde viní z nedostatku léků federální vládu.

Pandemická situace v Brazílii

- V Brazílii ke čtvrtku zaznamenali přes 361 800 úmrtí. Vyšší počet hlásí jen Spojené státy americké. Situace je v současnosti v Brazílii nejhorší na světě. Každý den v zemi zemře více lidí než v kterékoliv jiné zemi. Ve čtvrtek jihoamerická země oznámila 3 500 zemřelých a 73 174 nově prokázaných případů koronaviru.

- Prezident Jair Bolsonaro je proti nošení roušek i tvrdým lockdownům. Čelí tak kritice, že situaci zlehčuje. Teprve nedávno připustil, že by vakcinace mohla být možným řešením.

- Podle organizace Lékaři bez hranic se v zemi významně šíří i vlna dezinformací, které podporují političtí lídři.

Televize O Globo ve středu informovala o případech z Ria de Janeira, kde zdravotníci intubovali pacienty s nedostatkem sedativ a museli je připoutat k lůžkům. Nemocnice Alberta Schweitzera uvedla, že jí docházejí tato léčiva, ale používají náhradní přípravky a fyzické připoutání pacientů zdravotníci používají pouze tehdy, pokud jej předepíše lékař, píše Reuters i AP.

Queiroga ve středu prohlásil, že očekává zásilku sedativ v Brazílii během „příštích deseti dní“, což je podle něj výsledek smlouvy podepsané s Panamerickou zdravotnickou organizací (OPS). Brazílie se podle něj rovněž snaží získat léčiva v zahraničí.

Podle Lékařů bez hranic (MSF) znamenal počet nakažených v Brazílii za minulý týden 11 procent celosvětového počtu infikovaných a 26,2 procenta z globálního počtu úmrtí za stejné období. „Ponuré milníky Brazílie překračuje týden co týden,“ uvádí na svém twitterovém účtu MSF.

Organizace připomíná, že humanitární krize, kterou Lékaři bez hranic zaznamenali nejprve ve státě Amazonas, je v současnosti realitou po celé zemi. „Kapacita jednotek intenzivní péče přetéká. Lidé umírají dříve, než dostanou lůžko,“ píší MSF.

Organizace rovněž připomíná psychické i fyzické vyčerpání zdravotnických pracovníků. To je výsledek špatných pracovních podmínek a množství úmrtí, kterým čelí. MSF informují i o 72hodinových směnách.

„Brazilské úřady musí uznat závažnost současné krize, nastolit centrální covidová opatření a koordinovaný systém, který zamezí budoucím úmrtím a destrukci v minulosti tak prestižního brazilského zdravotnictví,“ apelují Lékaři bez hranic.

Brazílie patří mezi země nejhůře postižené pandemií covidu-19. Přispívá k tomu šíření více nakažlivé místní mutace koronaviru a slabé úsilí o dodržování sociálních odstupů, uvedla už dříve agentura Reuters.

Od začátku šíření koronaviru latinskoamerický stát, kde žije zhruba 212 milionů obyvatel, zaregistroval více než 13,7 milionu případů infekce.

Reklama

Doporučované