Hlavní obsah

V Brazílii našli smaragd vážící 360 kilogramů. Zaplatili byste za něj přes deset miliard

360kilogramový smaragd už má svého kupce.Video: Josef Mačí

 

Reklama

Horníci v Brazílii narazili na obří smaragd, který měří 1,3 metru a váží 360 kilogramů. Znalci zelený drahokam ocenili na 10,6 miliardy korun.

Článek

Havíři objevili smaragd na konci dubna v hloubce 200 metrů v dole Carnaíba v severovýchodním brazilském státě Bahía. Kámen z dolu musela vytáhnout těžká technika. Cenný drahokam krátce po nálezu od důlní společnosti koupil místní zámožný podnikatel.

Nález hodnotného minerálu se dostal na veřejnost až tento týden, když advokát zastupující nového majitele médiím oznámil, že úřady už vydaly certifikát o jeho původu, který je nutný k prodeji smaragdu. Kupec s ohledem na svou bezpečnost nechtěl zveřejnit identitu, známá není ani přesná kupní cena.

Obří smaragd není první, který v oblasti horníci objevili. V roce 2001 došlo k nálezu kamene o hmotnosti 340 kilogramů, jenž byl tajně a bez potřebného povolení vyvezen do Spojených států. Brazilské úřady se obrátily na soud se žádostí o jeho vydání, ale spor skončil zamítavým rozsudkem, a tak drahokam zůstává v USA.

Reklama

Související témata:

Doporučované