Hlavní obsah

V Británii prolomili další vojenské tabu. Ženy budou mít možnost přihlásit se ke speciální jednotce SAS

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační fotografie.

Reklama

Británie prolomila další vojenské tabu. Ženy teď budou mít možnost přihlásit se k pěchotním jednotkám nebo do jednotky SAS, která se zaměřuje na boj proti terorismu.

Článek

Britský ministr obrany Gavin Williamson oznámil, že ženy v armádě se teď mohou nechat převelet do pěchotních jednotek včetně speciálních služeb jako je SAS – speciální britská jednotka zaměřená na boj proti terorismu.

Poprvé tak bude výběr do jednotek záviset pouze na schopnostech a ne na pohlaví. Dveře k námořnictvu a pěchotám se ženám otevřou po nezbytných trénincích. Ženy, které už v armádě slouží, se mohou do pro ně nově otevřených jednotek zapsat již v prosinci, nezbytná cvičení pro ně začnou v dubnu 2019.

„Velmi očekáváme příchod žen k SAS a ke Speciálním lodním jednotkám,” řekl BBC britský ministr obrany. „Hodnota, kterou přinesou, dopad, který učiní, bude fenomenální a všechny služby se těší na jejich přijetí,” dodal.

Williamson dále uvedl, že umožnění vstupu žen do bojových jednotek udělá z armády nejen moderního zaměstnavatele, ale i pojistku toho, že pro správnou roli najdou správného člověka.

Sir Peter Wall, který sloužil jako náčelník generálního štábu doufá, že tento krok bude mít pozitivní vliv na rekrutování. „Dlouho bylo úmyslem toto provést, otázkou však bylo, jak nejlépe to udělat,” řekl Wall. Poznamenal také, že některé oddíly mohou být přítomností ženy v boji ovlivněny. Pro ženy to také nebude jednoduché a zabere to určitý čas.

Rolí žen v armádě se Británie zabývá už dlouho

Podle unijního práva musí postavení žen v ozbrojených silách Velká Británie přezkoumávat každých osm let. V roce 2010 to udělal tehdejší ministr obrany Philip Hammond, který nařídil prověrku urychlit. Hammond v té době pro BBC přiznal, že přezkoumání je logické při pohledu na Američanky, Australanky, Kanaďanky nebo Francouzky, o Izraelkách ani nemluvě – ty všechny působí u bojových jednotek.

V roce 2016 bylo prolomeno tabu ohledně žen sloužících v britských bojových jednotkách. Královský obrněný sbor tak učinil v listopadu 2016. Od té doby se do jeho řad zapsalo na 35 žen.

V roce 2015 se důstojníkem sloužícím jako zástupce velitele opravárenské roty stal transsexuál. Ve svých sedmadvaceti letech tak vstoupil do řad důstojnictva již jako Hannah Winterbourneová.

Situaci žen v armádě komentoval šéfkomentátor Seznam Zpráv Jiří Hošek v roce 2014 pro Český rozhlas jako tehdy londýnský zpravodaj. V té době podle něj panovaly dohady, zda převládá hledisko rovnosti pohlaví nebo přiznání toho, že ženy se mužům nemohou fyzicky vyrovnat. Shodu bylo možné nalézt na potřebě více žen ve vysokých štábních funkcích.

Williamsonovo oznámení bylo označeno jako „historický den” pro ozbrojené složky.

Reklama

Doporučované