Hlavní obsah

V Brně chystají na příští rok vzpomínkové akce k Bromovu výročí

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Od narození uznávaného swingového kapelníka Gustava Broma uplyne příští rok 100 let, muzikantovo domovské Brno proto připravuje sérii koncertů a dalších akcí.

Článek

Zapojí se Filharmonie Brno, pořadatelé brněnského JazzFestu nebo koncertu Nebe plné hvězd. Pro současné jazzové hudebníky je Brom stále pojem a legenda.

Vzpomínkové akce bude koordinovat turistické informační centrum TIC Brno. Městská rada doporučila zastupitelům schválit příspěvek 473.000 korun.

„Chceme představit osobnost Gustava Broma zajímavým a moderním způsobem. Vedle hudebních eventů to bude multimediální prezentace v prostorách Křížové chodby Nové radnice, vydání publikace, zpracování tematické stezky po místech spjatých s Gustavem Bromem a podobně,“ uvedl radní pro kulturu Marek Fišer (Piráti).

Hudebník, kapelník, klarinetista, saxofonista a zpěvák se narodil jako Gustav Frkal 22. května 1921 na Slovensku. V Brně se jeho rodina usadila v roce 1933. Vlastní orchestr vedl 53 let, slavil úspěchy i v zahraničí. Na koncertech orchestru hostovaly hvězdy jako Dizzy Gillespie, Diana Rossová nebo Liza Minnelliová.

Po smrti Broma v roce 1995 se šéfdirigentem stal Vladimír Valovič. Od roku 2013 orchestr působí jako rezidenční soubor Českého rozhlasu pod názvem Rozhlasový Big Band Gustava Broma.

Podle Josefa Buchty, kapelníka brněnského B-Side Bandu, dokázal Brom svůj orchestr nejen umělecky vést, ale také vhodně poskládat, udržet morálku a zajistit práci, což vůbec není snadné. Muzikanti jej chovali v úctě. „Oni si jej do jednoho vážili. Říkali mu starej, ale když s nimi člověk s odstupem času mluvil, tak na něj nenechali dopustit. Kapelu držel jako rodinu,“ řekl ČTK Buchta. Ve vlastním orchestru se nyní snaží o totéž.

Reklama

Související témata:
Brom

Doporučované