Hlavní obsah

V Brně otevřeli 3D planetárium, jde o evropský unikát

Foto: Pavel Karas

Při průměru kupole, který je 17 metrů, jde o největší trojrozměrné planetárium ve Střední Evropě.

Reklama

Brněnské planetárium se dostalo do elitní společnosti. Jako teprve třetí větší evropská hvězdárna nabídne divákům trojrozměrné promítání. Mimo přidání 3D projektoru technici připravili i pohodlnější sedačky, vylepšili obraz běžného promítání a zútulnili přilehlý park. Městský rozpočet vyšly úpravy na 50 milionů korun.

Článek

Na návštěvníky brněnské hvězdárny čeká již od pátku zážitek, kvůli němuž by jinak museli cestovat až do polské Varšavy či německého Hamburku. Budou si moci vychutnat promítání dokumentů a naučných pořadů ve 3D. „Budou to zahraniční pořady i naše vlastní tvorba,“ upřesnil Jiří Dušek, ředitel planetária. První trojrozměrné promítání na diváky čeká tento pátek.

Při průměru kupole, který je 17 metrů, jde o největší trojrozměrné planetárium ve střední Evropě. „Brno se stává hlavním městem vědy a inovací ve střední Evropě, investice do planetária je tedy logická,“ vysvětlil Jaroslav Kacer, náměstek brněnského primátora.

„Věřím, že novinku ocení děti i dospělí, ke Kraví hoře planetárium neodmyslitelně patří,“ dodal primátor Petr Vokřál.

Trojrozměrné promítání umožňují speciální aktivní brýle, které 60krát za sekundu zakrývají levé či pravé oko. Pro diváka tím vzniká plastický obraz, princip je však oproti běžnému kinu složitější. „Existují pouze tři společnosti, které takovou techniku vyrábí. Dvě americké a jedna francouzská, která nakonec zvítězila,“ upřesnil Dušek.

Celý systém je navíc náročný na techniku. „Projektory mají vlastní klimatizaci a jsou schovány ve speciálním pouzdře, jinak by přes ně divák nic neslyšel,“ řekl Dušek. Nové jsou rovněž polohovatelné sedačky, které by měly být ergonomičtější, kvalitnější obraz u 2D promítání zajistí projektory s vyšším rozlišením a lepším kontrastem. Vylepšení se dočkala též vstupní hala.

Úprav se mimo sálu a vstupní haly dočkalo i okolí hvězdárny. V přilehlém parku přibylo zeleně a míst k sezení, díky veřejné wi-fi síti se pak lidé připojí na internet. Celkem vyšly úpravy na necelých 50 milionů korun, financovalo je město Brno.

Reklama

Související témata:

Doporučované