Hlavní obsah

Podívejte se, jak budou medici v nové brněnské cvičné nemocnici trénovat porod nanečisto

Jedna z figurín umožní studentům trénovat porody.Video: Eliška Hypšmanová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Výstavbu simulačního pracoviště pro studenty medicíny ve středu zahájili představitelé Masarykovy univerzity v Brně. Bude sloužit studentům Lékařské fakulty jako zmenšenina nemocnice, kde si budou moci natrénovat reálné situace na figurínách a simulátorech. Stavba by měla být dokončena v roce 2020.

Článek

Praxe je pro studenty medicíny výraznou složkou studia. Přesto se k praktickým cvičením dostanou většinou až ve třetím roce studia. Představitelé Masarykovy univerzity v Brně ve středu zahájili výstavbu cvičné nemocnice. Budoucí studenti si tak mohou vyzkoušet praktická cvičení mnohem dříve. „První kontakt studenta s reálnějšími situacemi bývá většinou až ve třetím ročníku. Studenti tak s těmito situacemi mohou přijít do kontaktu dřív,“ řekla studenta Lékařské fakulty Lenka Veverková. Její mladší spolužáci se díky cvičné nemocnici dočkají změny a budou moci trénovat simulované situace dříve a nanečisto.

Cvičná nemocnice umožní medikům trénovat lékařské úkony na věrohodných figurínách, trenažerech a simulátorech. První studenti medicínských oborů si budou moci vyzkoušet simulační pracoviště v podzimním semestru roku 2020. Předpokládané náklady na výstavbu jsou 900 milionů korun.

Projekt přinese zásadní změny ve výuce mediků. Bude sloužit jako zmenšenina nemocnice. „Stavba bude synergický celek, bude cvičnou nemocnicí včetně stanice rychlé záchranné služby, heliportu či resuscitační jednotky,“ uvedl děkan Lékařské fakulty Martin Bareš.

Centrum by mělo sloužit i dalším fakultám Masarykovy univerzity. „Pro univerzitu je projekt nesmírně důležitý jako celek, posun k simulaci ve výuce se nakonec nebude týkat pouze Lékařské fakulty, ale v určitých segmentech i jiných fakult,“ uvedl rektor Masarykovy univerzity Mikuláš Bek. Do budoucna bude možné například simulovat ekonomickou náročnost a hospodaření nemocnice pro Ekonomickou fakultu.

Nově vzniklá budova bude umístěna ve východní části Univerzitního kampusu, v blízkosti jihomoravských záchranářů a Fakultní nemocnice. „Vybudování pracoviště je financováno z Operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělání,“ uvedla mluvčí Masarykovy univerzity Tereza Fojtová.

Reklama

Související témata:

Doporučované