Hlavní obsah

Mucha aplikovaný jehlou. Tatéři v Brně přenesli Slovanskou epopej na těla modelů

Dobrovolníci v Brně si nechali vytetovat na tělo Muchovy motivy.Video: Jan Kozel , Seznam Zprávy

 

Reklama

Dva dobrovolníci ze sebe na brněnském Výstavišti udělali živoucí obrazy malíře Alfonse Muchy. Přímo na výstavě s názvem Dva světy si nechali vytetovat na tělo motivy ze Slovanské epopeje.

Článek

Někdo si kupuje reprodukce děl malíře Alfonse Muchy na plátnech, Simona Blahušová však secesní obrazy dostává doslova pod kůži. Na brněnském výstavišti si nechala motivy ze Slovanské epopeje vytetovat na předloktí. U tatérky Kateřiny Kuncové si vybrala Muchovo dílo s názvem Petrklíč. „Obdivuji, jak Mucha dokáže vyjádřit krásu ženy,“ sdělila Blahušová.

Možnost nechat se takto potetovat nabídli Simoně z tetovacího studia. Muchův Petrklíč není její první tetování, s obrázky na tělo má bohatší zkušenost. Vnímá je jako způsob sebevyjádření. „Mám třeba vytetované včely, protože jsem na ně alergická,“ vypráví.

Netradiční happening přímo pod devíti plátny slavné Slovanské epopeje souvisel s tetovací akcí Grand Prix Tattoo, která se v Brně koná každoročně na podzim. „Pro spoustu tatérů je dílo Alfonse Muchy inspirací, proto nám dávalo smysl spojit se takto s výstavou,“ uvedl organizátor Ondřej Hunel. Na akci se představili tři tatéři – Vojta Kršňák ze studia Golden Empire, Kateřina Kuncová a Ondra Prales z ateliéru Revolt.ink Tattoo.

Kršňák s Pralesem vytetovali motivy na lýtka dalšího dobrovolníka se záměrem posunout klasické Muchovo dílo do současného modernějšího pojetí. Zvolili takzvaný neotradiční styl. Tatérka Kuncová oproti tomu tetuje Muchu s minimálními úpravami v klasickém stylu.

Atmosféru tetovacího procesu doplnil prostor výstavy, v němž se odehrává. Výstava díla Alfonse Muchy s názvem Dva světy skutečně spojuje dva světy jeho tvorby. Představuje devět světově známých pláten Slovanské epopeje a je doplněná o sbírku Muchových plakátů. Potrvá do konce roku. Od 25. května, kdy byla zahájena, ji dosud vidělo přes 40 tisíc návštěvníků. Festival Tattoo Grand Prix se letos uskuteční 20. a 21. října v pavilonu A1.

Reklama

Související témata:

Doporučované