Hlavní obsah

Další úseky D1 jsou hotové, opravy nejvytíženější dálnice v Česku jsou za polovinou

Opravy dálnice D1 přijdou státní kasu na částku okolo 20 miliard korun. Video: Silvie Friedmannová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Z dálnice D1 mezi Prahou a Brnem mizí v těchto dnech některá omezení. Už od soboty jezdí řidiči bez omezení mezi Hořicemi a Koberovicemi na 75. až 81. kilometru. Nejpozději v pondělí kolem poledne také silničáři odstraní všechny zábrany mezi Velkým Meziříčím a Lhotkou na Vysočině mezi exity 146 a 153. Do konce roku bude modernizovaných 90 kilometrů dálnice.

Článek

Nejkrizovější období na modernizované dálnici D1 mezi Prahou a Brnem pozvolna končí. Silničáři v sobotu plně zprovoznili úsek mezi Hořicemi a Koberovicemi mezi 75. a 81. kilometrem. V pondělí kolem poledne řidiči projedou bez omezení na trase mezi Velkým Meziříčím a Lhotkou na Vysočině.

„V sobotu večer bude obnovený provoz ve směru na Prahu ve dvou jízdních pruzích, ve směru na Brno budou práce pokračovat do pondělního poledne. V úterý ještě počítáme s dokončovacími pracemi na krajnici, doprava však již bude vedená v režimu 2+2 jízdní pruhy,” uvedl mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Studecký.

Právě úsek mezi 146. a 153. kilometrem dálnice byl problematický. Stavební firma Colas měla mimo jiné opravit také osm mostů a jeden nadjezd, práce však v zimě nestíhala podle harmonogramu. Opravy se protáhly až do letošního ledna, což při sněžení velmi komplikovalo údržbu dálnice. Sypače totiž zasahovaly do obou zúžených pruhů v každém směru. Několik aut také vjelo do opravovaného úseku dálnice a došlo tam ke smrtelným nehodám.

Ředitelství silnic a dálnic dříve uvedlo, že firmě vyměří za prodlevy padesátimilionové penále. Sdružení stavebních firem však stihlo finální zářijový termín šestikilometrového úseku a ředitelství zatím neuvedlo, jestli to výši pokuty nějak ovlivní. Práce na této části dálnice přijdou stát na téměř 700 milionů korun bez daně.

Problémy měli řidiči i v neděli. Kvůli posledním pracem silničářů byl provoz od Prahy do Brna svedený do jediného pruhu a řidiči čekali v koloně i půl hodiny. Pokud se nestanou nějaké neočekávané komplikace, řidiči už budou kolem pondělního poledne jezdit v obou směrech bez omezení.

Na rekonstrukci 6,5 kilometru dálnice mezi Hořicemi na 75. kilometru a Koberovicemi na 81. kilometru pracovaly stavební firmy Eurovia a Colas od loňského jara. Jde o zakázku za 842 milionů korun bez daně. Od soboty tam auta jezdí bez omezení.

Celou modernizaci D1 mezi Mirošovicemi a Kývalkou ŘSD rozdělilo na 21 úseků, práce začaly v roce 2013. Silničáři mají do konce září opravit také úsek mezi Ostředkem a Šternovem mezi kilometry 34 a 41. Na konci tohoto roku tak bude řidičům sloužit 90 kilometrů opravené dálnice.

Obnova nejvytíženější české dálnice má přijít státní kasu na částku okolo 20 miliard korun.

Reklama

Doporučované