Hlavní obsah

Lídr ANO Petr Vokřál v klipu rapuje, ale na pohodu v brněnském ANO to už dlouho nevypadá

Foto: Facebooková stránka Petra Vokřála

„Nechte Brno povokřát,“ rapuje Petr Vokřál ve volebním klipu, který zveřejnil na svém Facebooku dva týdny před volbami.

Reklama

ANO v Brně převzali žraloci, zdejší zakladatelé strany museli jít stranou, říkají lidé, kteří před pěti lety pomáhali Andreji Babišovi vystavět brněnskou odnož jeho nové formace. „Jsme konsolidovaní,“ popisuje naopak situaci lídr a primátor Petr Vokřál. Poměry v brněnském ANO se zabývali reportéři Sabina Slonková a Jiří Kubík, když v minulých týdnech zkoumali nejasnosti ve stranickém financování spojené s minulými komunálními volbami.

Článek

„Bylo nás tu kolem dvaceti, kteří jsme v Brně zakládali hnutí ANO s takovými idealistickými představami,“ vzpomíná učitelka hudby Marie Škárková na období z roku 2013. Ona sama se stala předsedkyní stranické organizace Brno-střed, ale před komunálními volbami v roce 2014 pozorovala, jak se hnutí začíná výrazně měnit.

„Přijel tehdy pan Jaroslav Faltýnek (1. místopředseda hnutí, pozn. red.) a vozil nám úkoly. Přivezl například štos asi sedmdesáti přihlášek do strany s tím, že tito lidé mají být v Brně všichni přijatí – z rozhodnutí předsednictva strany. Ti lidé vůbec neprošli schválením v místních organizacích.“ Škárková z hnutí ANO odešla letos na jaře.

Foto: Reportéři Seznamu

Marie Škárková popsala reportérům Seznamu své zkušenosti s fungováním hnutí ANO v Brně.

Její názor na to, jak funguje dnešní ANO, kontrastuje s tím, jak poměry popsal v rozhovoru pro Seznam volební lídr a primátor Petr Vokřál.

„Výrazně jsme se zkonsolidovali. Když jsem do ANO vstupoval na jaře roku 2014, členů bylo výrazně méně a konsolidovanost tam prostě moc vidět nebyla. Tehdy tam byla řada partikulárních zájmů, ti lidé se snažili prosadit každý něco jiného,“ říká Vokřál. „Teď jsme zkonsolidovali tu názorovou rovinu. Nemáme vůbec rozpor v tom, jak přistupovat k bydlení nebo dopravě. A lépe jsme se poznali.“

Kdo zaplatil statisíce, byl na čele kandidátky 

Ti, kteří v brněnském ANO získali postupně vliv a později i funkce, si je už v době před komunálními volbami 2014 do jisté míry pojistili svými sponzorskými dary.

Největšími dárci celého hnutí byli tehdy primátor a brněnský lídr ANO Petr Vokřál a jeho náměstek (dnes trojka na brněnské kandidátce) Richard Mrázek. Oba přispěli jedním milionem korun.

Podívejte se na pořad Sabiny Slonkové a Jiřího Kubíka o zákulisí financování volební kampaně ANO z minulých komunálních voleb:

Pořad z minisérie „Kampaň na šalině: Plníme sny sponzorů“.Video: Jiří Kubík, Sabina Slonková, Seznam Zprávy

Náměstkem se po volbách 2014 stal i Tomáš Kratochvíl, který zaplatil 400 tisíc korun, radním města Brna se stal tehdejší šéf brněnského ANO Marek Janíček, dárce 200 tisíc korun a tak dále. Bohatí lidé, kteří si mohli dovolit finančně podpořit ANO, získali šanci řídit město Brno.

„Tentokrát jsem na kampaň přispěl méně,“ říká primátor Vokřál a dodává: „Zdrojově je na tom hnutí ANO lépe, než bylo před čtyřmi lety, takže nebude třeba tolik financí, ale na rovinu říkám, že jsme se dohodli, že do kampaně vložím 300 tisíc korun.“ (Pro srovnání: Nový lídr pražské kandidátky ANO Petr Stuchlík oznámil, že on dá do kampaně tři miliony korun.)

Vokřálův náměstek Richard Mrázek, tentokrát trojka na kandidátce, říká, že přispěje něco kolem 210 tisíc korun, zároveň odmítá, že by si těmito platbami lidé v ANO kupovali volitelná místa: „To naprosto odmítám.“

Vokřál: „Zkonsolidovali jsme se“ 

Letos Richard Mrázek kandiduje na třetím místě kandidátky a jak říká Petr Vokřál, Mrázek má v jeho případném vítězném týmu místo jisté i po volbách. Jmenoval ho totiž v pětici lidí, s nimiž už nyní spolupracuje a nechce na tom nic měnit. „Tito lidé jsou odborně i pracovně naprosto spolehliví a nepředpokládám, že bych tam musel cokoliv měnit.“

Stálost týmu podle něj koresponduje s tím, jak hnutí ANO v Brně v poslední době vypadá: „Zkonsolidovalo se.“

To, co Petr Vokřál nazývá konsolidovaností, označuje další z bývalých členů brněnského ANO za spolek žraloků.

„Jsem bývalý člen hnutí ANO v Brně, byl jsem u volební kampaně v roce 2014,“ říká muž, s nímž se reportéři setkali při natáčení, jeho identitu znají, ale on odmítá zveřejnit své jméno.

„Mám jako všichni ostatní strach, že když jsem odešel a ty informace zveřejním, tak vzhledem k tomu, že podnikám, tak by se mi mohlo stát, že by někdo mohl začít kontrolovat firmu – a když chcete najít, tak najdete,“ říká v narážce na informace z posledních let, že finanční úřady se staly bičem na „nepohodlné“ podnikatele.

„Žraloci do hnutí ANO přišli pod vedením pana Faltýnka v roce 2014,“ říká tento muž. „Byli představeni s tím, že povedou hnutí. Byl to pan Vokřál a pan Mrázek. Přišli a řekli: Kampaň něco stojí, my jsme ochotni to zaplatit. Pan Mrázek vystupoval jako velmi movitý člověk, který prodal společnost, získal tak hodně peněz a teď to chce tomu Brnu nějak vrátit.“

Dotazník pro členy ANO: Byli jste v KSČ? Jste trestně stíháni? 

Učitelka Marie Škárková, která do brněnského ANO vstoupila na samém začátku v roce 2013, svou nespokojenost s poměry v hnutí korunovala letos na jaře vystoupením z ANO.

„Poslední kapkou bylo, když jsme měli jako členové podepsat morální kodex a vyplnit, jestli jsme byli někdy členy komunistické strany,“ říká Marie Škárková.

„Tak jsem se na jedné schůzi zeptala, jestli to je tak, že když pan Babiš členem KSČ byl, tak je to teď vnímáno jako polehčující okolnost. Odpověď jsem se nedozvěděla. Další otázka byla, jestli jsme byli někdy spolupracovníky Státní bezpečnosti – přitom pan Babiš je veden ve dvanácti dochovaných svazcích! A třetí otázka byla, jestli je proti nám vedeno trestní stíhání. To už byl vrchol.“ (Babiš je sám trestně stíhaný za dotační podvod v kauze Čapí hnízdo, pozn. red.)

Zde se podívejte na první část ze série Kampaň na šalině, která se zabývala volebními sliby různých politických stran kandidujících v Brně:

První část minisérie s podtitulem „Kdo chce vládnout Brnu“.Video: Kubík/Slonková, Seznam Zprávy

Reklama

Související témata:

Doporučované