Hlavní obsah

Zelenější Brno? Pořídí dvacet dobíječek pro elektromobily

Foto: Unsplash

Ilustrační foto.

Reklama

V Brně by mělo letos a v příštím roce za deset milionů korun přibýt 20 stanic na dobíjení elektromobilů. Město na to poskytne pozemky, realizaci i provoz zajistí městská společnost Teplárny Brno.

Článek

Podle města jsou v Brně desítky dobíjecích stanic na elektromobily, většina ale patří soukromým vlastníkům a jsou přístupné pouze pro evidované uživatele.

Brněnští radní schválili smlouvu o partnerství s teplárnami při výstavbě dalších míst. „V Brně prozatím chybí ucelená síť běžných dobíjecích stanic, které by majitelé elektromobilů mohli využívat. Naší snahou je během letošního a příštího roku vybudovat nabíječky v dalších 20 lokalitách,“ uvedl primátorčin náměstek Tomáš Koláčný. Dodal, že čím vyšší bude dostupnost stanic, tím větší bude příležitost pro užívání elektromobilů nebo jejich provozování v rámci carsharingu.

Část peněz by mohla pokrýt dotace z Evropské unie. „Základním parametrem pro postavení stanice je hustota obyvatelstva v dané lokalitě, dostatečný počet parkovacích míst na městském pozemku, přístup k distribuční síti a dostatečný elektrický příkon,“ řekl Koláčný. Podle zastupitele zodpovědného za informační technologie Ondřeje Kotase (Piráti) bude potřeba vytvořit i jednotný platební systém, který bude veřejnosti dostupný mimo jiné prostřednictvím městského portálu BrnoiD.cz.

O větší prosazení elektromobilů a sdílení aut se snaží i jiná česká města. Například v v libereckých zónách placeného stání mohou elektromobily a sdílené automobily zaparkovat v návštěvnickém režimu od srpna zdarma. „Na modrých zónách mohou zaparkovat zdarma v čase od 8 do 16 hodin,“ uvedl náměstek primátora Jiří Šolc. Časy jsou zvolené s předpokladem, že jde o dobu, kdy v ulicích panuje nižší obsazenost držiteli rezidentních a abonentních karet.

Oba typy vozidel ale musí disponovat důkazem, že se jedná o sdílené vozidlo nebo elektromobil. Zatímco majitelé elektromobilů mohou zažádat o vydání značky EL na pracovišti registru vozidel, sdílená vozidla musí mít vydanou speciální parkovací auta právě pro carsharingová vozidla.

„Značku EL mohou získat majitelé všech elektromobilů i vozů s vodíkovým pohonem. U hybridů musí mít hodnotu emisí CO2 nanejvýš 50 gramů na km,“ dodal Šolc.

Reklama

Doporučované