Hlavní obsah

V Brně se má za více než miliardu postavit nejmodernější koncertní sál v republice

Brno chystá nový koncertní sál.

 

Reklama

Navrhne jej mezinárodní tým architektů okolo společnosti Nagata, jehož členové projektovali špičkové sály v Hamburku či v Katovicích.

Článek

V Brně může už za tři roky stát nejmodernější koncertní sál v republice.

Janáčkovo kulturní centrum pojme až 1200 návštěvníků a bude stát téměř 1,3 miliardy korun. Zástupci města v pondělí podepsali smlouvu s mezinárodním týmem architektů.

Brněnská filharmonie, která má věhlas po celém světě, jenže už roky nemá domov, by se tak po letech odkladů dočkala nového koncertního sálu.

Projekt, který prý v České republice nevznikal sto let, má být hotov už v roce 2021 a navrhne jej mezinárodní tým architektů okolo společnosti Nagata. Jeho členové projektovali špičkové sály v německém Hamburku nebo polských Katovicích.

V týmu je proslulý akustik Jasuhisa Tojota. Pracoval na padesátce podobných projektů po celém světě včetně Labské filharmonie v Hamburku a Koncertního sálu Walta Disneyho v Los Angeles.

„Můj úkol spočívá v tom, přenést znalosti a zkušenosti z předešlých projektů do toho nového v Brně,” sdělil Tojota.

Generálním projektantem týmu bude Tomasz Konior, polský architekt a urbanista, uznávaný například za koncertní sál v Katovicích, na kterém spolupracoval právě s Tojotou. Projektant stavební části bude Petr Hrůša, autor řady budov v Brně.

Podle ředitelky brněnské filharmonie Marie Kučerové má být nové kulturní centrum otevřené celodenně a využité na maximum. „Hudebníci i diváci zažijí akustiku nejvyšší světové úrovně. V každém místě sálu uslyší každý posluchač úplně stejně. Bude to fantastický zážitek,” slíbila Kučerová.

Podle optimistických předpokladů bude koncertní sál hotový už za tři roky. Jeho cena se vyšplhá na 1,3 miliardy korun. Podle dříve podepsaného memoranda se o náklady podělí stát, město Brno a Jihomoravský kraj.

Reklama

Doporučované