Hlavní obsah

V Brně si zájemci mohou zabruslit na zatopeném poldru

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

V brněnských Řečkovicích si letos mohou zájemci zabruslit v Zamilovaném hájku. Město tam pro tyto účely nechalo částečně zatopit suchý poldr. O víkendu této možnosti využily stovky lidí.

Článek

Suchý poldr slouží pro zachytávání vody z Ponávky v případě povodní, vody v ní letos byl dostatek.

„Suchý poldr má celkovou rozlohu asi deset hektarů, zatopili jsme část z něj, asi dva hektary. Led je dostatečně silný, bruslařům se tu nabízí zcela nový zážitek,“ uvedl náměstek primátorky Petr Hladík.

Lokalita, kde dřív býval Dolní rybník, má využití po celý rok. Sportovci tam mají softballová hřiště a za freeride sjezdem se tam sjíždějí cyklisté. Je to také oblíbené místo pro vycházky.

Se zimním využitím poldru počítá město i do budoucna. „Letos šlo jen o test, zaplavili jsme jej nízkou hladinou, není to úplně ideální. Ale chce se z toho poučit, jak to dělat v příštích letech,“ uvedl Hladík. Očekává, že se v místě bude dát bruslit ještě dnes a v úterý, poté se zřejmě začne led kvůli stoupajícím teplotám rozpouštět.

V Brně se na přírodních plochách bruslí i jinde, Brňané za zimními radovánkami vyrazili třeba do Mariánského údolí nebo na Brněnskou přehradu. Na zamrzlou hladinu přehrady však lidé vstupují přes opakované varování strážníků, že led stále není dostatečně tlustý a nebezpečí prolomení na některých místech přehrady je podle strážníků velmi vysoké. V sobotu se například led na Brněnské přehradě prolomil pod osmnáctiletou dívkou, která se na něj vydala pro svého psa, pod nímž se prolomil o něco dřív. Oběma se podařilo dostat na břeh.

Reklama

Související témata:

Doporučované