Hlavní obsah

V Brně tlačí na masivní testování. Metoda pomohla v domovech pro seniory

Foto: Profimedia.cz

Celoplošné testování mají za sebou na Slovensku. Autoři brněnské studie vyzývají také k masivnímu testování ve společnosti.

Reklama

V Jihomoravském kraji je nejmíň nakažených v zařízeních pro seniory. Autoři nové brněnské studie tvrdí, že je to díky masivnímu testování jihokorejskými antigenními rychlotesty. Navrhují využít je plošně. Nabízí je i učitelům.

Článek

Vyhodnocení trvá jen několik minut, spolehlivost jihokorejských testů přesahuje 90 procent. Při správné kombinaci s dalšími protiepidemickými opatřeními lze dostat šíření koronaviru na nulu, tvrdí autoři nové brněnské studie. V pondělí prezentovali její předběžné výsledky.

Tvrdí, že k eliminaci koronaviru by stačilo několik týdnů, pokud by došlo k masivnímu využití rychlotestů napříč republikou. „Ukazuje se, že tento způsob řešení je cestou ven z uzamčené ekonomiky ještě před tím, než přijde na trh efektivní vakcína,“ uvedl ředitel společnosti Podané ruce Jindřich Vobořil.

Bývalý vládní protidrogový zmocněnec se podílel na rozjezdu nového testovacího centra na brněnském výstavišti, které Podané ruce zastřešují. Zájemci se tam mohou podrobit rychlotestu. Stojí pět set korun, oproti PCR testu je o dvanáct set korun levnější.

„Jejich nákupní cena se pohybuje okolo tří set korun za kus. Peníze navíc jsou na práci testerů a na náklady s provozem centra,“ vysvětlil Vobořil, který nakoupil desítky tisíc jihokorejských antigenních testů od dvou distributorských společností.

Autoři studie se odvolávají na zkušenosti jihokorejského města Tegu, kde měli na jaře až osm set nakažených denně, ale díky bleskovému zásahu šíření rychle zastavili. „Metoda ale funguje především v kombinaci rychlého preventivního testování antigenů s minutovými výsledky a testováním na protilátky. A potvrzením PCR testy tam, kde je potřeba,“ řekl Vobořil.

Součástí testování na výstavišti jsou také anamnestické dotazníky, v nichž testovaní uvádí například, zda už mají nějaké příznaky nemoci nebo jestli přišli do kontaktu s nakaženým. „Na základě toho zájemcům poradíme, co mají dělat dál,“ dodal Vobořil.

Dřívější studie odborníků z Karlovy univerzity a motolské nemocnice přitom antigenní testy označila za nevhodné pro celoplošné nebo masivní testování. Podle jejich závěrů neodhalí až třetinu nakažených.

„Zdůrazňujeme, že když se antigenní testy doplňují s anamnestickým dotazníkem a testem na protilátky, tak se riziko chybovosti blíží nule,“ říká ale další z autorů studie Matěj Hollan. Odlišné výsledky interpretuje jinými druhy testů a metodologií. „Ty jihokorejské mají prověřenou kvalitu,“ tvrdí.

Antigenní testy podle něj reflektují klíčovou informaci, tedy zda je testovaný stále infekční. „Ze stovky testovaných jsme měli deset pozitivních. A PCR testy ve dvou případech ukázaly jako pozitivního člověka, který už nebyl nakažlivý,“ upřesnil Hollan.

Protestovat třetinu Brna

Studie zatím stála 400 tisíc korun a bude pokračovat testováním dalších zájemců. Podle organizátorů představuje masivní antigenní testování v kombinaci s komunitním trasováním a dalšími metodami spolehlivou cestu, jak zabránit třetí vlně pandemie. Apelují na vládu, ať k takovému testování sáhne co nejdříve. „Když se toto udělá, Vánoce můžeme úspěšně přečkat, mohou být příjemné, bezpečné a můžeme se vyvarovat třetí vlny a dalšího lockdownu,“ uvedl další z autorů studie Matěj Hollan.

Testovací centrum počítá se zájmem asi pětistovky lidí denně. „Velmi rychle můžeme zvýšit kapacitu na deset tisíc lidí denně. Za čtrnáct dní bychom mohli zvládnout otestovat třeba třetinu lidí ve městě a to stačí k eliminaci šíření. Z jihokorejských měst víme, že se ta epidemie může za několik týdnů dostat k nule,“ upřesnil Vobořil.

Otázkou zůstává, jak společnost k rychlotestování přimět. Autoři odmítají povinné testování obyvatel. Brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS) navrhuje, že by antigenní testy platily pojišťovny. „Pokud by se to podařilo prosadit, zájem by byl větší a pozitivní výsledky viditelnější,“ míní.

Testování u seniorů pomohlo, na řadě jsou učitelé

Brnu se zatím osvědčil vlastní způsob testování. Už od konce září využívá antigenní rychlotesty v jedenácti domovech pro seniory. Na jejich pořízení vedení města spolupracovalo právě s Vobořilovým týmem. Jak pro Seznam Zprávy potvrdilo Ministerstvo zdravotnictví, v kraji je nyní nejmíň nakažených v zařízeních pro seniory.

„Z celé jižní Moravy bylo jen 45 pozitivních testů. Je to jasný důkaz, že dřívější nákup antigenních testů pomohl,“ dodal Vobořil.

Vláda zařídila celoplošné testování v domovech pro seniory až od minulého týdne. Zdržely je i legislativní problémy. Na jižní Moravě tak měli s testováním seniorů téměř dvouměsíční předstih. „Pokud bychom už od září netestovali v těchto zařízeních, nákaza by tam byla daleko častější. Důsledné a masivní testování je třeba pro prevenci šíření koronaviru,“ zdůraznila primátorka. Sama nemoc na podzim prodělala.

Brno také začne s testováním učitelů prvních a druhých tříd i družinářů. Testování je dobrovolné, může se jej zúčastnit čtyři sta učitelů a dvě stovky lidí ze družin. „Chceme předejít opětovnému nekontrolovatelnému šíření viru, proto jsme se rozhodli, že otestujeme všechny pedagogy, kteří budou přicházet do kontaktu s dětmi prvních a druhých tříd,“ sdělil náměstek brněnské primátorky Petr Hladík (KDU-ČSL).

Reklama

Doporučované