Hlavní obsah

V brněnské laboratoři vyvinuli testovací sadu na britskou mutaci covidu-19

Foto: Pixabay

Každý medicínský vývoj je nesmírně náročný, platí to i pro prostředky proti koronaviru.

Reklama

Laboratoř Elisabeth Pharmacon nabízí testovací soupravu laboratořím v Česku i v zahraničí, ale její certifikaci zatím nechystá.

Článek

„Máme k dispozici obrovskou porovnávací studii, ale o certifikaci jsme nežádali. Důvodem je to, že situace se rychle mění a certifikace je dlouhodobý proces, příprava dokumentace trvá týdny a samotné schválení další. Bojím se, že než by proces skončil, budeme už řešit jiné mutace koronaviru, než je aktuálně ta britská,“ uvedl ředitel laboratoře Omar Šerý.

Test z jeho laboratoře sice nemůže nahradit sekvenování, ale laboratoře jej mohou využívat pro rychlé rozlišení britské mutace koronaviru. Další mutace tato testovací sada odhalit neumí, jedná se o specifický nástroj pro současnou variantu. Výzkumníci však pracují na dalších testovacích soupravách, podle Šerého by Elisabeth Pharmacon mohla za tři týdny nabídnout další sadu.

Testovací sety vypadají jako ty obvyklé na PCR test a jsou použitelné v běžných laboratorních přístrojích, které se pro diagnostiku koronaviru používají. Poptávku má brněnská laboratoř hlavně ze zahraničí. Zahraniční laboratoře nemají podle Šerého problém s tím, že sada nemá certifikát, zárukou je pro ně firemní ISO certifikát.

Podle údajů ministerstva zdravotnictví se na jihu Moravy nakazilo koronavirem od začátku epidemie 105 052 lidí, vyléčilo se 93 875 lidí a 2 159 jich v souvislosti s nákazou zemřelo. Odborníci odhadují, že v posledních týdnech se nejméně u poloviny nakažených objevuje takzvaná britská mutace koronaviru, která se šíří rychleji než původní virus.

Reklama

Doporučované