Hlavní obsah

V Calais trpí děti. Nejdříve byly z Džungle vyhnány, teď nemají kde spát

 

Reklama

Děti z bývalého uprchlického tábora v Calais nemají kam jít. Francie a Velká Británie kvůli tomu čelí obvinění z porušování lidských práv.

Článek

Charitativní organizace Save the Children obvinila britskou a francouzskou vládu, že porušují lidská práva.

Po vyklizení uprchlického tábora v Calais, přezdívaného Džungle, bylo dětem bez doprovodu slíbeno, že se dostanou do britských rodin. Bez střechy nad hlavou však strávily další noc.

Spousta bezprizorních dětí ze zrušeného tábora musí spát venku bez jakéhokoli přístřeší. Přespávají na ulici, blízko skladišť nebo přímo ve zdemolované Džungli, která je podle charitativní organizace velmi nebezpečná a převládá zde strach a chaos.

Registrace k přechodnému ubytování jsou už plné.

“V noci jsme strávili hodiny vyjednáváním o ubytování tří malých chlapců. Byli odmítnuti, i když prosili,” říká Dorothy Sangová ze Save the Children a připomíná, že Džungle byla při odchodu uprchlíků vypálena a ze zdejších provizorních příbytků moc nezbylo.

“Některé děti naději na nový domov vzdaly a utekly. Možná se nikdy nedozvíme, kde je jim konec," uvedla Dorothy Sanagová.

Ke stížnostem na novou situaci se přidává i dobrovolnice z Help Refugees Annie Gavrilescuová. “Nikdo tu dětem nepomáhá. Úředníci se na ně vykašlali. Děti nemají kam jít, jsou hladové a unavené," řekla.

Situaci v Calais popisuje také spolupracovnice organizace Lékaři bez hranic. 

Reklama

Doporučované