Hlavní obsah

V centru Hradci Králové bude na Štědrý den více bohoslužeb

Foto: rudnitskaya_anna, Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

V katedrále Svatého Ducha a v kostele Nanebevzetí Panny Marie, ve dvou hlavních kostelech v centru Hradce Králové, se budou konat na Štědrý den mše paralelně. V každém z nich začne ve 22:30 a poté ve 24:00.

Článek

Za běžné situace bývala půlnoční mše jen v jedné z těchto svatyní, a to v katedrále. Odpoledne na Štědrý den se pak sloužila mše v kostele Nanebevzetí Panny Marie.

„Byla tu vždy jedna půlnoční a my jsme rozhodli, že uděláme další hned vedle, na náměstí je kostel Panny Marie. Budeme tam mít lidi, kteří to budou usměrňovat. Snad by nám měla pomoci i městská policie,“ řekl děkan hradecké farnosti a kanovník kurát katedrální kapituly František Hladký.

Po zpřísnění opatření proti koronaviru jde o snahu vyjít vstříc lidem, na Štědrý den bývá o bohoslužby velký zájem. Královéhradecké biskupství nechává rozhodnutí o konání půlnočních mší na jednotlivých farnostech.

V ČR ode dneška platí opět čtvrtý z pěti stupňů systému PES. Povolený počet účastníků mší se tak snížil na 20 procent kapacity kostela, navíc se kostelech nesmí zpívat. Platí to i pro půlnoční mše, pro které podle vlády bude výjimka ze zákazu nočního vycházení.

„Proto půlnoční zatím neplánujeme, vyhazovat se mi z kostela nikoho nechce. Je to problém,“ řekl dnes farář z Železnice na Jičínsku Josef Kordík.

Jasno nemá o konání půlnoční mše ani katolický kněz Josef Suchár, který zároveň působí v občanském spolku Sdružení Neratov. Slouží mše v barokním kostele s prosklenou střechou ve stejnojmenné horské obci v Orlických horách u hranic Polskem. Sdružení Neratov se od 90. let snaží úspěšně oživit tuto po válce vysídlenou obec.

Reklama

Doporučované