Hlavní obsah

V české naftě pro případ nouze se našlo víc vody a kal. Problémy v Německu nekončí

O naftě za desítky milionů korun.

 

Reklama

Nafta za desítky milionů korun, kterou má Česko schovanou na horší časy u německého Mnichova, je možná nepoužitelná. Jak Seznamu potvrdil šéf Správy hmotných státních rezerv Pavel Švagr, vzorek z jedné z nádrží obsahuje víc vody, než by měl, a je kalný. Jaký je skutečný stav nafty v celém rezervoáru a co to může znamenat, se teď zjišťuje.

Článek

Problémy s naftou, kterou Česko pro případ nouze skladovalo v německém Kraillingu, ještě nekončí.

V úterý přišli pracovníci státních hmotných rezerv na to, že je nafta v jedné z nádrží zakalená. Některé cisterny, ve kterých ji vozí z Německa, tak museli vypustit, vyčistit a naplnit z jiné nádrže. Těch je v areálu, kde se nafta posledních 7 let skladovala, víc než 20 a v každé je tak palivo za desítky milionů korun.

Špatná nafta v sobě měla víc vody a byla kalná. Kde problém vznikl, jak je vážný a jestli se dotkl celé několika set tisícové nádrže, ale teď nikdo z lidí, kteří za ni jsou zodpovědní, blíž komentovat nechtěl.

„V tuhle chvíli musíme udělat analýzy a na jejich základě budeme dál postupovat," řekl Seznamu přímo v Kraillingu Pavel Švagr, šéf Správy státních hmotných rezerv, která za naftu a její převoz do Česka zodpovídá.

Za kvalitu je ovšem zároveň odpovědný současný vlastník areálu. Krailling Oils Development (KOD) na ni má dohlížet od loňska, kdy se firma dohodla s insolvenčním správcem Viktoriagruppe (což je bývalý majitel areálu) a SSRH o jejím postupném převozu do Česka.

Jakost se přitom otestovala ve všech nádržích hned na začátku. V tu dobu byly všechny vzorky bez problémů.

„Nemluvila bych o chybě. Jeden ze vzorků nesplňoval jedno z mnoha kritérií," uvedla pro Seznam jednatelka KOD Kateřina Radostová. „Pakliže se prokáže, že kvalita nějakým způsobem neodpovídá, budeme muset najít řešení a hlavně příčinu," dodala Radostová.

Kompletní analýza vzorku by podle Švagra měla být hotová do 14 dnů.

Další podrobnosti a informace o kauze vám ukáže video nad článkem.

Reklama

Doporučované