Hlavní obsah

V Českém Krumlově budou kameny zmizelých i komunitní zahrada

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Kameny zmizelých, komunitní zahrada, zeleň na náměstí Svornosti i osvětlení u garáží na sídlišti Plešivec vzniknou díky nápadům obyvatel v Českém Krumlově.

Článek

Lidé o tom rozhodli v novém ročníku takzvaného participativního rozpočtu, díky němuž sami určili, na co dá radnice peníze. Město rozdělí milion korun osmi projektům. Hlasovalo 617 obyvatel, víc než dvojnásobek proti loňsku. ČTK to v tiskové zprávě sdělila mluvčí radnice Petra Nestávalová.

Peníze takto rozdělí radnice počtvrté. Poprvé měl Český Krumlov, který má asi 13 000 obyvatel, participativní rozpočet v roce 2017. Tehdy město podpořilo deset projektů částkou půl milionu korun, od loňska dává milion.

Lidé poslali 45 návrhů, 21 se jich dostalo do finále. Obyvatelé mohli hlasovat až pro tři náměty. Uspěly nákladné, ale i malé komunitní akce. Vítězem se 130 hlasy se stal projekt Osvětlení u garáží na sídlišti Plešivec za 490 000 Kč, druhý skončil plán dát na náměstí Svornosti mobilní zeleň. Uspěly i návrhy na lepší ochranu drobných zvířat ve městě, vznik kamenů zmizelých, dlažebních kostek připomínajících oběti holokaustu, komunitní zahrada či myšlenka adventních setkání na třídě Míru.

Hlasovalo 617 obyvatel, loni 285 lidí. Nárůst si radnice vysvětluje úpravou pravidel. „Vyplatilo se vsadit na velké změny, kdy se nám potvrdilo, že obyvatelům víc vyhovuje, když mohou předkládat i hlasovat pro projekty na celém území města a nejen v místě bydliště, jak tomu bylo v minulosti,“ řekl starosta Dalibor Carda (SN-Město pro všechny). Lidé podle něj ocenili i to, že mohli navrhovat nákladnější projekty. Podrobnosti jsou na webu.

Město má letos po koronavirových úpravách rozpočet s příjmy 359,2 milionu korun a výdaji 483,6 milionu. Schodek je 124,4 milionu.

Reklama

Doporučované