Hlavní obsah

V Českém ráji testují vrtulník bez pilota, lidem to vadí, uvedl Deník N

Foto: Seznam Zprávy

„Ilustrační foto.“

Reklama

Firma Modelárna LIAZ z Liberce testuje bezpilotní stroje připomínající vrtulník v Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Český ráj na dohled od hradu Trosky.

Článek

Uvedl to Deník N s tím, že potřebná povolení sice firma má, ale místním to přesto vadí.

Správa CHKO Český ráj přijala podle Deníku N zhruba deset stížností na hluk z letů speciálního stroje Skyspotter 151. Lidem vadí především vysoká a setrvalá frekvence zvuku, který vydává. Umocněn je ještě tím, že se pohybuje de facto na místě a poblíž skal – zvuk se tak nese dál do okolí. Podle vedoucího CHKO Jiřího Klápště lety zakázat nemohou. „Létání v CHKO, na rozdíl například od národních parků, kde je zakázáno, není nijak výrazně omezeno. Můžeme řešit pouze vliv na přírodu a krajinu, a proto jsme doporučili omezení letů v nejcitlivější době hnízdění ptáků, tzn. v dubnu, a současně jsme se s provozovatelem letounu dohodli, že lety budou probíhat maximálně hodinu a půl denně. Chtěli jsme, aby to bylo ještě míň, ale tohle byl strop, čeho jsme mohli dosáhnout,“ uvedl Klápště.

Stroje připomínající vrtulník jsou schopny létat bez pilotů sedm hodin v kuse, jejich let lze naprogramovat či jej řídit na dálku. Vedení firmy tvrdí, že kritiku místních vnímá, najít jiný vhodný prostor pro testování ale podle nich není snadné. „Bylo strašně těžké najít prostor, kde nejsou silnice, domy, elektrické vedení a další omezení, které tento typ strojů má. Hledali jsme, hledáme a hledat budeme a nevylučuji, že najdeme, ale musíme splnit strašně moc podmínek,“ uvedl jeden ze spolumajitelů a generální ředitel Pavel Vydra.

To potvrzuje i Úřad pro civilní letectví, jehož povolení umožňuje bezpilotním vrtulníkům Liazu vzlétnout. „V České republice neexistují prostory určené pro zkušební provoz bezpilotních systémů a s ohledem na v podstatě bezbřehé spektrum bezpilotních letadel je obtížné takové univerzální prostory vymezovat, zřizovat, případně provozovat,“ uvedl zástupce úřadu Viktor Nath.

Reklama

Doporučované