Hlavní obsah

V Jablonci se dnes loučili s komínem teplárny na Brandlu, půjde k zemi

Foto: Seznam Zprávy

„Ilustrační foto.“

Reklama

Lidé v Jablonci nad Nisou se dnes loučili s komínem teplárny na Brandlu. Teplárna už je několik let mimo provoz a komín, který je se svými 162 metry nejvyšší stavbou v Libereckém kraji, už není potřeba a půjde k zemi.

Článek

Zhruba za měsíc ho chtějí odstřelit. Demolice nevyužívaných budov bývalé teplárny přijde Jabloneckou energetickou zhruba na 1,5 milionu korun. Největší část z toho bude stát likvidace ekologických zátěží, řekl dnes ČTK ředitel Jablonecké energetické Boris Pospíšil.

V Jablonci původně uvažovali o tom, že na rozloučenou budou mít fyzicky zdatní zájemci možnost na komín i vylézt, nakonec to ale nebylo z bezpečnostních důvodů možné. Spodní část komína vyzdobili ale v minulých dnech pouliční umělci a návštěvníci dostali dnes možnost se k tomu připojit. Na komíně mohli nechat barevný otisk dlaně s podpisem. Otevřená byla pro zájemce také blízká lezecká aréna Makak, se svou show přišla návštěvníky rozlučky pobavit i liberecká iQLandie.

Jablonecká energetická zásobuje teplem a teplou vodou třetinu jabloneckých domácností, desítky firem a institucí. V posledních letech investovala do modernizace systému centrálního vytápění přes 260 milionů korun, výroba tepla je efektivnější, ubylo i zaměstnanců. Domácnosti a firmy ve městě teď zásobuje teplem a teplou vodou 21 nových plynových kotelen a pět kogeneračních jednotek. Areál Brandl vybudovaný pro vytápění párou tak už Jablonecká energetická nepotřebuje.

„V areálu už byly zdemolovány obě nádrže na mazut a z budov se odstraňuje a vyřezává vše, co se dá zpeněžit, hlavně železo, a odstraňuje se sklo,“ řekl náměstek jabloneckého primátora Petr Roubíček (ODS). O samotnou demolici budov se postará právě komín, který by na ně měl po odstřelu padnout. „Pak se to celé rozebere, rozdrtí a bude to poměrně cenný materiál do staveb,“ dodal. Pro střelmistra nebude ale odstřel betonového kolosu právě jednoduchý, stojí totiž v úzkém údolí a z jedné strany je řeka, z druhé frekventovaná silnice a tramvajové a železniční koleje.

Jablonecká energetická je společností stoprocentně vlastněnou městem Jablonec. Technici a dispečeři teplárenské firmy areál na Brandlu opustili už loni v létě, zázemí mají ve výrazně menších prostorách bývalého výměníku ve Vysoké ulici. Administrativa a vedení společnosti se loni v září přesunuly do nového sídla v ulici U Rybníka. Podle Roubíčka by se do areálu Brandl mělo po vyčištění přesunout odpadové hospodářství z Proseče.

Reklama

Doporučované