Hlavní obsah

V Česku chybí dárci krve. Stávající stárnou a mladí je nestíhají nahradit

V Česku je asi 270 tisíc dárců krve. Je to ale málo a postupně ubývají.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Transfuzní stanice řeší závažný problém. V naší republice je stále méně dárců krve. Může za to věk a zdraví současných dárců. Nových přibývá stále méně. Problém je momentálně akutní, protože právě v létě je potřeba krve nejvíce. Přibývá úrazů a nehod a bez krve od dárců se jejich aktéři často neobejdou.

Článek

V Česku je podle odhadů 270 tisíc dárců krve. „Starší dárci krve skutečně odcházejí, ať už z důvodu věku nebo zdraví, mladí nedoplňují tento úbytek dostatečně rychle. Máme nedostatek mladých lidí, kteří by je měli nahradit,“ říká lékařka z Ústavu hematologie a krevní transfuze Zdeňka Gašová.

Kdo může darovat krev

Pro dárcovství v naší republice platí věkové rozmezí od 18 do 65 let. Jsou země, kde se tyto limity dále posouvají. Ideální věk je mezi 20 až 40 roky. Darovat krev může především zdravý člověk, který by měl mít vyváženou stravu, být v dobré kondici a vážit minimálně 50 kilogramů.

„Každý dárce, i opakovaný, při příchodu na transfuzní oddělení je vyšetřený. Probíhá několik kroků. Zaprvé se vyšetří jeho krevní obraz a dárce potom vyplňuje velmi rozsáhlý dotazník, který je zaměřený na jeho onemocnění v minulosti a podobně. Lékař dotazník projde společně s dárcem a vyšetří ho. Pokud nenajde žádný problém, tak může jít dárce k vlastnímu odběru na odběrový sál,“ vysvětluje Zdeňka Gašová.

Doporučené množství darované krve je pro muže čtyřikrát za rok a pro ženy třikrát za rok. Během jednoho darování se odebere 400 až 500 mililitrů krve.

Rozhovor je součástí pořadu Letní ráno, který vysílá Televize Seznam celé prázdniny každý všední den od 8 do 10 hodin.

Návod k naladění Televize Seznam najdete zde.

Reklama

Doporučované