Hlavní obsah

V Česku jsou nová ohniska koronaviru. Virus se šíří pomalu, s jednou výjimkou

Foto: Profimedia.cz

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch oznámil, že ve většině českých regionů nejsou nové případy covid-19.

Reklama

Současný stav boje proti koronaviru v Česku se dá přirovnat k situaci po velkém hasičskému zásahu. Rozsáhlý požár byl sice zažehnán, pod povrchem ale zůstávají žhavé uhlíky, které se na různých místech občas znovu rozhoří.

Článek

Mezi regiony nejvíce zasažené koronavirem patří Karvinsko, Praha a Olomoucko, dohromady tam od počátku června přibylo přes 200 nakažených. Ve většině dalších okresů se nákaza šíří minimálně.

„Nejsou to nějaká masivní ohniska s desítkami, stovkami případů,“ zdůraznil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch na čtvrteční tiskové konferenci.

Kromě hromadného šíření v uhelném Dole Darkov společnosti OKD, které je podle ministra „zcela vybočující“, roste počet onemocnění v konkrétních místech zpravidla jen v jednotkách.

Snáze se covid-19 šíří ve firmách nebo třeba na ubytovnách. „Pokud jde o profese, horníci jsou nad průměrem mezi ostatními, ale to je dáno Darkovem. Nepozorujeme konkrétní profese, kde by bylo nějaké výrazné riziko,“ uvedl Vojtěch.

V Moravskoslezském kraji patří mezi „mikroohniska“ i bohumínská nemocnice, kde se od pozitivního pacienta nakazili dva lékaři a jedna sestra. V Praze se zase virus rozšířil v amatérském hokejovém týmu, když se od jednoho nakaženého hráče infikovalo šest dalších.

Ve zvýšené míře se covid-19 znovu projevil také v obcích na Olomoucku, které byly už v březnu kvůli mnoha nakaženým v karanténě. Konkrétně jde o domov důchodců v Litovli, kde se podle výsledků testů z tohoto týdne nakazilo přes 20 lidí.

„Pozitivní jsou často asymptomatičtí, takže sami nevědí, že nemoc mají. Bohužel v některých případě mají příznaky, ale přesto chodí do práce nebo do společnosti,“ upozornil Vojtěch a vyzval lidi, aby se i po rozvolnění krizových opatření chovali zodpovědně.

Foto: ÚZIS, Seznam Zprávy

Okresy s největším počtem nových případů covid-19 od začátku června.

V počtech nově nakažených vedlo za prvních devět červnových dnů Karvinsko se 138 lidmi s pozitivním testem, druhá byla Praha se 109 a třetí okres Olomouc s počtem 64.

Při přepočtu na 100 tisíc obyvatel bylo opět první Karvinsko, před Olomouckem a Chebskem, Praha byla čtvrtá.

Mnoho jiných regionů nicméně hlásí minimální nebo žádný výskyt onemocnění. Podle údajů Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) přibylo od 18. května ve většině okresů jen několik nemocných a úplně bez nových případů byly i některé příhraniční okresy jako například Tachov, kde se ještě během dubna a první poloviny května objevilo 40 případů.

Foto: ÚZIS, Seznam Zprávy

Vývoj počtu nově nakažených covid-19 v Česku od začátku března.

Rozmanité situaci v regionech se přizpůsobují i postupy zdravotníků a hygieniků. Ustupuje se například od celoplošného testování, které podle Vojtěcha přestává míst smysl.

„Dnes je smysluplné dělat lokální testování, na tom jsme se shodli s paní hlavní hygieničkou i s příslušnými krajskými hygienickými stanicemi,“ uvedl Vojtěch.

Pro testování na koronavirus sice zůstává k dispozici více než stovka laboratoří, část z nich se ale podle ministra bude věnovat více i jiné činnosti. Zůstanou nicméně připravené pro případnou druhou vlnu hromadného šíření nákazy.

Podobně ztrácejí na významu i celoplošné analýzy zdravotních statistiků.

Šéf ÚZIS Ladislav Dušek upozornil, že lokální rozdíly mohou zkreslovat celkový obrázek o situaci. Například, když se sníží počet testů a testování se více zaměří na postižená místa, může se to ve výsledku projevit na vyšším podílu nakažených na počtu testů. To však neznamená, že by se zhoršila situace v celém Česku.

Dušek zdůraznil, že i v místech s větším počtem nakažených zůstává nízký podíl rizikových pacientů, tedy hlavně seniorů. Například v Moravskoslezském kraji z více než 160 lidí, kteří se nakazili v prvních devíti červnových dnech, tvořili senioři ve věku 65 let a více jen 7,8 procenta.

Reklama

Související témata:

Doporučované