Hlavní obsah

V Česku se rozběhlo nové mýto, už vydělalo miliony

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Na českých dálnicích v neděli začalo fungovat nové satelitní mýto.

Článek

O půlnoci byl spuštěn nový mýtný systém, jehož provozovatelem je konsorcium CzechToll/SkyToll. Nahradil dosavadní mikrovlnnou technologii od firmy Kapsch, která byla po spuštění nového systému vypnuta.

Hned v prvních deseti minutách se podle Ředitelství silnic a dálnic přihlásilo do systému 300 kamionů. A stát vydělal 5 tisíc korun. Do 09:30 se vybralo na mýtném přes 2,5 milionu korun.

Spuštění satelitního mýta zatím neprovázejí žádné dopravní komplikace. Vyplývá to z informací od mluvčího Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Jana Rýdla a Miroslava Beneše ze společnosti CzechToll. Bezproblémový provoz hlásí třeba Náchod nebo Bohumín.

Očekává se, že v prvních dnech budou spuštění nového mýta provázet dlouhé kolony kamionů na hranicích. Nejhorší situace se dá očekávat od pondělního rána, a to zejména u hranic s Polskem a Slovenskem. Například u Lanžhota na Břeclavsku CzechToll varuje ve špičce před kolonami o délce až 12 kilometrů.

Fronty se na dálnicích budou tvořit kvůli pomalým registracím dopravců. V sobotu bylo zaregistrováno zhruba 313 000 aut, stále tak chybí asi 145 000. Problémy jsou také s přebíráním palubních jednotek, těch bylo před spuštěním mýta rozesláno zhruba 209 000.

Pro dopravce proto budou sloužit posílená registrační místa. U nejrizikovějších míst na hranicích se bude stejně jako už v minulých dnech pohybovat 15 registračních vozů, řada zavedených obchodních míst, jako jsou benzínové pumpy, byla také rozšířena. Provoz budou koordinovat i policisté.

Přihlášení je možné prostřednictvím provozovatelů palivových karet, dále na 200 obchodních distribučních místech, na pobočkách Hospodářské komory nebo přes internet.

Výběr nového mýta a jeho provozovatele provázely problémy. Tendr vyhrálo konsorcium firem CzechToll ze skupiny PPF podnikatele Petra Kellnera a slovenské SkyToll s nabídkou 10,75 miliardy korun za desetiletý provoz systému. Neúspěšný Kapsch ovšem proti průběhu tendru protestoval a okolnosti mýtné smlouvy stále řeší antimonopolní úřad i soudy.

Mýto v Česku funguje od roku 2007 a stát od té doby na něm vybral kolem 108 miliard korun.

Reklama

Doporučované