Hlavní obsah

V Českých Budějovicích zahájí provoz první ScioŠkola v kraji

Foto: Getty Images

České Budějovice

Reklama

V Českých Budějovicích v září zahájí provoz ScioŠkola. Stane se tak prvním zařízením tohoto druhu v Jihočeském kraji. Devítiletá základní škola zatím přijímá děti do první až šesté třídy. ČTK to za SciŠkolu řekl Marian Golis.

Článek

„Zatím jsme přijali přibližně 20 dětí, ale ještě to nemám uzavřené. Předpoklad je, že v září jich nastoupí 30 až 35,“ uvedl Golis. Dodal, že děti se rozdělí do tří početnějších kolektivů. První budou tvořit prvňáci, druhá skupina se bude skládat ze žáků druhých a třetích tříd. V posledním kolektivu budou děti od čtvrté do šesté třídy. „Ale všechny skupiny budou rovněž propojené a pracovat v různých podobách na projektech,“ řekl Golis.

ScioŠkola je soukromý subjekt, který nabízí alternativu k běžným základním školám. Projekt je založen na svobodném přístupu k učení, kde si děti postupně čím dál více určují, co a jak by se chtěly učit. První taková škola byla na podzim 2015 otevřena v Praze, nyní je jich v republice 11.

V Českých Budějovicích bude škola sídlit v Kněžskodvorské ulici. Školné na jeden měsíc činí 4900 Kč a lze využít slevy na sourozence, kteří by také školu navštěvovali. V budoucnosti projekt počítá s tím, že bude obsazeno všech devět ročníků s celkovou kapacitou přibližně 150 dětí.

V Jihočeském kraji existují i jiné alternativní formy výuky. Jde například o waldorfské školy, montessori školy nebo Svobodnou školu v Libníči.

Reklama

Doporučované