Hlavní obsah

V ČSSD sílí hlasy, aby Sobotka odešel. Změna nastane v řádu dní, tvrdí část straníků

Rodí se plán, že by Sobotka zůstal do října premiérem, ale ČSSD by měla jiného volebního lídra.

 

Reklama

Špatné výsledky v předvolebních průzkumech, unylá kampaň a chaos ve volebním týmu může Bohuslava Sobotku připravit o místo volebního lídra. Ve straně přibývají hlasy, že by měl Sobotka sám skončit.

Článek

Jednota, která v sociální demokracii nastala po nedůstojném přijetí premiéra Sobotky na Hradě, dlouho nevydržela. Propad v průzkumech na deset procent posílil volání po tom, aby byl volebním lídrem někdo jiný než Sobotka.

Premiér a někteří jeho straničtí místopředsedové se v posledních dnech několikrát sešli, aby vymysleli, co s krizovou situací ve straně dělat.

Podle části z nich se schyluje k tomu, že Sobotka oznámí svůj konec sám. „Změna nastane v řádu dní,“ řekl Seznamu vysoce postavený sociální demokrat. Další straníci ale tvrdí, že se nic takového nechystá. Ani Sobotkovi zastánci ale nevylučují, že Sobotka všechny překvapí (stejně jako v případě vládní krize) a práskne za sebou dveřmi.

„To je dlouho živená spekulace, která má za cíl jen posilovat nervozitu. Je to pořád dokola, premiér to komentovat nebude," sdělil vládní mluvčí Martin Ayrer.

O tom, kdo by mohl být případný Sobotkův nástupce, se sociální demokraté dohadovali již dříve. Favoritem je ministr zahraničí Lubomír Zaorálek, v úvahu připadá i první místopředseda strany a ministr vnitra Milan Chovanec.

Spory ve volebním štábu

V širším kruhu se mají sociální demokraté sejít příští středu. To je čeká důležité grémium, na kterém šéf volební kampaně Jan Birke předloží ke schválení hesla a vizuály do kampaně. Právě Birke je druhým mužem v ČSSD, na kterého nejčastěji dopadá hněv za špatné výsledky.

Podle informací Seznamu Birke tento týden nabídl svou rezignaci, zatím ale na postu zůstal. Mimo jiné proto, že ve straně není nikdo, kdo by se v tuto chvíli chtěl vedení kampaně ujmout.

Volební tým sociálních demokratů je v podstatě paralyzovaný - vládní strana doteď nemá jasno, s jakými tématy chce voliče oslovit, ani jak bude kampaň vlastně probíhat.

Problém je, že nefunguje volební štáb. Zápasí v něm dvě skupiny a dokonce i dvě poradenské agentury, každá prosazující jinou strategii. Je to pozůstatek situace, kdy původně volební štáb zakládal a rozjížděl bývalý eurotajemník Tomáš Prouza, ale nakonec v jeho čele stanul poslanec Birke.

Reklama

Doporučované