Hlavní obsah

V ČSSD získali hlas pro Babiše. Náhradník za Sobotku zvedne ruku pro vládu

Sobotkův konec ve vrcholné politice.Video: Dolejší, Ryšavá, Seznam Zprávy

 

Reklama

Bývalý premiér Bohuslav Sobotka oznámil, že odejde ze Sněmovny. Byl by proti koaliční vládě s Babišem.

Článek

Zpráva o odchodu bývalého premiéra Bohuslava Sobotky z parlamentu je mimo jiné důležitou informací ohledně vstupu ČSSD do Babišovy vlády.

Sobotka byl mezi 15 poslanci sociální demokracie tím, kdo nejvíc odmítal spojenectví s hnutím ANO. Naopak jeho náhradník Roman Sklenák, který expremiéra v poslaneckém křesle od dubna nahradí, k vládnímu angažmá nemá větší výhrady.

Video: Sobotka jde z cesty novému vedení

V červnu na Hradě: Nejtěžší okamžik Sobotkovy kariéry.Video: Veronika Jonášová, Seznam Zprávy

„Vždyť já jsem jeden z těch, který za ČSSD vyjednává s hnutím ANO vládní program v oblasti sociální politiky. Důležité samozřejmě bude výsledek vyjednávání. Pokud se nám podaří prosadit zásadní body, pak bude namístě takovou vládu podpořit,“ řekl Seznamu Roman Sklenák.

Bývalý předseda ČSSD Bohuslav Sobotka, ve svých šestačtyřiceti letech veterán české politiky, tak svým nečekaným odchodem uvolňuje své straně cestu do Babišovy vlády.

Video: Někteří poslanci ČSSD mají problém s koalicí s Babišem

Vyjednávači se s Babišem dohodli, ale to neznamená, že vláda bude.Video: Michaela Ryšavá, Seznam Zprávy

„Není třeba v tom hledat nějaké složité symboly či vzkazy. Moje rozhodnutí je hluboce osobní. Nyní cítím, že mám ve svém věku zřejmě poslední šanci vydat se - ještě v plné síle - úplně jinou životní cestou. Ve vnitrostranickém referendu ČSSD se chystám hlasovat proti účasti sociálních demokratů ve vládě Andreje Babiše. Moje důvody jsou dlouhodobě jasné a známé. A poslední týdny je více a více potvrzují,“ napsal Sobotka na Facebooku, kde svůj konec ve vrcholné politice oznámil.

Reklama

Doporučované