Hlavní obsah

V Deze došlo k havárii, tvrdí svědek. Dle chemičky šlo o „provozní událost“

Foto: Tomáš Svoboda

Masivní otrava dne 20. září otrávila Bečvu na téměř 40 kilometrech toku. Společnost Deza (na snímku) vinu odmítá.

Reklama

aktualizováno •

AKTUALIZOVÁNO. Svědci přiznávají, že 20. září došlo v továrně Deza k nehodě, mluvčí hovoří o „provozní události“. Česká inspekce životního prostředí má také výsledky rozborů vody z úterní kontaminace Bečvy.

Článek

Největší ekologické katastrofě poslední dekády v Česku, kdy chemikálie v řece Bečvě zabily desítky tun ryb, předcházela havárie ve valašskomeziříčské chemičce Deza. V neděli 20. září tam došlo k nehodě na takzvané kaustifikační jednotce. Uniklo při ní dvanáct kubíků toxické směsi, především fenolů. Není však jisté, zda má nehoda souvislost s otravou Bečvy a jestli se nebezpečné chemikálie mohly dostat do řeky.

Vedení chemičky sice potvrdilo „provozní událost“, s otravou ale podle ní nesouvisí.

Informaci v pondělí přinesl Deník Referendum, opírá ji o svědectví nejmenovaného zaměstnance Dezy, při jehož noční směně k provozní havárii došlo. Viník měl dostat pokutu 2500 korun. Text zároveň naznačuje, že za masivní otravou Bečvy nemusely být kyanidy, ale právě fenoly a další nebezpečné chemikálie.

Chemička přiznala, že v daný den došlo v továrně k incidentu, nepokládá jej však za havárii. „Můžeme potvrdit, že dne 20. září došlo v Deze k provozní události, která ovšem neměla charakter havárie a ze své podstaty nemohla být příčinou otravy ryb v Bečvě. Událost byla interně zaprotokolována. Vzhledem k tomu, že nešlo o havárii, ale o provozní událost, podle předpisů nemusela být hlášena úřadům,“ uvedl mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka.

Podle svědectví z Dezy, které prezentoval Deník Referendum, v nedělních ranních hodinách usnula obsluha kaustifikační jednotky. Toxická směs začala vřít a intenzivně vystřikovat ven z reaktoru. Nezafungovala ochranná opatření a chemikálie vytekly do dešťové kanalizace. Ze zařízení mělo uniknout celkem dvanáct kubíků směsi.

Podle Dezy šlo o směs sody a vápenného hydrátu. „Ani jedna ze složek není toxická a převážná část skončila v záchytných valech. Tato provozní událost byla nahlášena mistrovi vodního hospodářství, který mimo jiné provedl kontrolu kvality dešťových vod. Z provedených analýz vyplynulo, že nedošlo k žádnému nadlimitnímu překročení jakéhokoli sledovaného parametru,“ pokračoval Hanzelka.

Téma pro odbory

Předseda Zaměstnanecké odborové organizace Dezy Jakub Matocha bude chtít po vedení fabriky vysvětlení. „Něco takového navrhnu v našem výboru. Pokud výbor dá podnět, tak to uděláme. Ale v téhle situaci je to spíš pro orgány činné v trestním řízení než věc pro odbory,“ uvedl Matocha.

On sám byl 20. září v práci a ničeho podezřelého si nevšiml. „Ale to neznamená, že k tomu nedošlo. Ta havárie asi na sto procent byla, když jsem viděl její podrobný popis. Provoz ve fabrice je veliký a specifický. Každý je na svém pracovišti a o těch jiných se ví minimum věcí,“ vysvětlil Matocha. Podle něj se o víkendu v továrně pohybuje mnohem méně lidí.

Šéf jedné z odborových organizací už dřív přiznal, že měl indicie od kolegů, že k nějaké havárii došlo. „Snad se i jeden zaměstnanec k této události přiznal. Ale informaci se mi nijak nepodařilo ověřit a považoval jsem ji za nějaký šum a dál jsem se po tom nepídil. Mohla souviset i s tímto zjištěním,“ uvažoval Matocha.

Deza nadále jakoukoli vinu na fatálním znečištění řeky odmítá. „Jsme si stoprocentně jistí, že tato provozní událost v našem podniku nebyla a ani nemohla být příčinou otravy ryb. Do řeky Bečvy se v souvislosti s touto událostí nemohly dostat žádné dešťové ani odpadní vody, které by byly kontaminovány jakoukoli toxickou látkou,“ dodal mluvčí.

Česká inspekce životního prostředí, jejíž pracovníci se podílejí na prošetřování ekologických havárií, nechtěla nové informace komentovat. „Případ otravy Bečvy primárně vyšetřuje Policie ČR, nikoli redaktoři Deníku Referendum. Jejich novou teorii ČIŽP proto nebude, a ani nemůže, veřejně komentovat. Po celou dobu pečlivě sledujeme všechny informace, které se v souvislosti s případem havárie na Bečvě objevují ve veřejném prostoru, stejně tak jako je jistě sledují i orgány činné v trestním řízení,“ sdělila mluvčí inspekce Radka Nastoupilová.

Seznam Zprávy se dotazovaly vsetínského okresního státního zástupce Jiřího Sachra, zda vyšetřovatelé pracují i s „fenolovou“ verzí otravy ryb. „Nebudu to nijak komentovat,“ odmítl reagovat.

Česká inspekce životního prostředí také v pondělí po pěti dnech zveřejnila, co stálo za úterní kontaminací Bečvy. Rozbory ukázaly zvýšené množství dusitanového dusíku. Výsledky potvrdil i Vodoprávní úřad Valašské Meziříčí.

Podle inspekce stojí za znečištěním odpadní vody z průmyslového areálu Tesla v Rožnově pod Radhoštěm. Do Bečvy je přivádí patnáctikilometrové potrubí. „Česká inspekce životního prostředí nyní pokračuje v šetření příčiny a zdroje kontaminace, spolupracuje s ostatními složkami. Žádné úhyny ryb ani jiných živočichů nebyly dosud potvrzeny. Analýzy a hodnoty rozborů vody nebudeme blíže komentovat, protože jsou důležité pro další šetření,“ řekl ředitel inspekce Erik Geuss.

Dusitany vznikají ve vodách při biochemické oxidaci amoniakálního dusíku. Indikují znečištění přírodních vod. Dusitany u ryb pronikají do krevní plazmy, dále do červených krvinek, kde se vážou na barvivo hemoglobin, což se projevuje hnědým zbarvením krve a žaber a současně se snižuje kapacita krve pro transport kyslíku.

Úřad zároveň tvrdí, že s konkrétní výpustí souvisejí i dva předešlé úniky, včetně zářijové havárie. Verzi kyanidové otravy z juřinské výpusti ale už dřív zpochybnili chemici i rybáři.

Policie stále neoznámila viníka ani jednoho z incidentů. Jak už uvedly Seznam Zprávy minulý týden, provozovatel čistírny odpadních vod v rožnovském areálu, společnost Energoaqua, ukázala na viníky dvou menších incidentů. Potřebné informace předala úřadům. Jakýkoli podíl na „kyanidové“ otravě popírá.

Reklama

Doporučované