Hlavní obsah

V Dubí vystavují porcelán duchcovské manufaktury

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

V Domě porcelánu s modrou krví v Dubí na Teplicku dnes zahájili výstavu figurálního porcelánu duchcovské manufaktury Royal Dux Bohemia. Porcelánka je známá pro svou rokokovou figurální a dekorativní produkci.

Článek

Výstava provede návštěvníky Domu porcelánu s modrou krví současnou i historickou tvorbou duchcovské manufaktury Royal Dux Bohemia. „Uvidíte tak i archivní kusy, které se již nevyrábějí, a vedle velkých rokokových figur také secesní a art deco dekorace,“ zve návštěvníky Jana Tanzmannová z městského informačního centra.

Duchcovská manufaktura existuje téměř 170 let. Po celou dobu nabízí rozsáhlou šíři sortimentu v tematické, stylové i technologické rozmanitosti dekorativního porcelánu. „Od secesních figur a ornamentálních váz konce 19. století přes elegantní art deco tanečnice 30. let minulého století až k oceňovaným zvířecím motivům v tzv. bruselském stylu Jaroslava Ježka a modernímu designu váz Václava Šeráka a dalších,“ uvedla Tanzmannová.

Nejvýznamnější z děl, které jsou v Domě s modrou krví k vidění, jsou podle Tanzmannové původní secesní figury a vázy, které se již nevyrábějí. „Třeba takzvané Ženy s mušlí, Zásnuby, které na počátku 20. století navrhl významný modelér Alois Hampl,“ řekla. Modelér působil v manufaktuře nepřetržitě 55 let a jeho zásluhou získala světový věhlas coby kvalitní producent secesní porcelánové figury. „Za jeho působení dokonce v roce 1904 manufaktura získala Grand Prix na světové výstavě v Saint-Louis,“ doplnila Tanzmannová.

„Přestože pro mnohé současníky již tyto kostýmní motivy nejsou tak atraktivní, jako tomu bývalo v minulosti, kdy byla rokoková figura součástí téměř každé domácnosti, těší se stále velké oblibě zejména v zahraničí,“ uvedla pracovnice informačního centra, které výstavu pořádá spolu s akciovou společností Český porcelán - závod Royal Dux Bohemia.

Reklama

Doporučované