Hlavní obsah

V extralize válí jihoafrický ragbista, chce hrát za český nároďák

Proč chce Jihoafričan hrát za Česko?Video: Oliver Sálus, Seznam Zprávy

 

Reklama

Čtyřiadvacetiletý Jacques Fick, útoková spojka smíchovské Tatry, je součástí ambiciózního plánu jihoafrického kouče Phila Pretoriuse, který chce dostat české ragby mezi elitu.

Článek

V české ragbyové extralize nastupuje v letošní sezoně hned sedm jihoafričanů. Dva hrají v Říčanech, čtyři oblékají dres pražské Sparty, ten poslední pak působí ve smíchovské Tatře. Útoková spojka Jacques Fick se zkušenostmi z jihoafrických lig včetně prestižního Currie Cupu je v současnosti nejlépe bodujícím hráčem extraligy.

Jeho plánem do budoucna je setrvat v české lize, získat možnost hrát v české národní reprezentaci a pomoci výběru trenéra Pretoriuse na světový šampionát v roce 2023. K tomu všemu tady podle svých slov potřebuje jen přítelkyni, která aktuálně žije v Jižní Africe. Ta jediná mu v Praze schází.

Když zrovna nehraje ragby, věnuje se Jacques studiu českého jazyka. Komunikace mezi spoluhráči v Tatře mu ale zatím nedělá žádný problém. „Trenér mluví česky, řadu českých slov ohledně ragby už ovládám, všichni spoluhráči pak mluví anglicky, takže mi to většinou překládají a spolu komunikujeme v angličtině,“ říká.

Po příchodu do České republiky byl překvapen, kolik kvalitních hráčů zde ragby hraje. „Slyšel jsem od kouče, že jsou dobří, ale byl jsem opravdu překvapen. Ta kvalita tady vážně je.“

Reklama

Související témata:

Doporučované