Hlavní obsah

V Georgii vyšetřují Trumpa. I kvůli kontroverznímu telefonátu tajemníkovi

Foto: Profimedia.cz

Donald Trump se svou manželkou Melanií po příletu na Floridu v den lednové inaugurace nového amerického prezidenta Joea Bidena.

Reklama

Jednání o ústavní žalobě v americkém Senátu vstoupilo do třetího dne. Donald Trump, ústřední postava impeachmentu, se stal předmětem dalšího vyšetřování. Tentokrát v Georgii.

Článek

V horní komoře amerického Kongresu se už několik dní řeší vliv amerického exprezidenta na násilné události, k nimž došlo na začátku ledna v Kapitolu. Výsledek jednání o už druhé ústavní žalobě na Donalda Trumpa je zatím nejasný. A jeho jméno teď nově figuruje ve vyšetřování, které odstartovalo ve středu na jihu USA.

Po loňských prohraných prezidentských volbách exprezident Trump tlačil na tajemníka státu Brada Raffenspergera, aby „mu našel 11 780 volebních hlasů“. Tedy o jeden hlas víc, než o kolik nad ním zvítězil demokratický kandidát Joe Biden.

Záznam telefonátu exšéfa Bílého domu s Raffenspergerem zveřejnil na začátku ledna americký list The Washington Post. A nově se o něj zajímají i georgijští prokurátoři, kteří kvůli němu podle The New York Times v úterý zahájili trestní vyšetřování. Konkrétně chtějí prošetřit Trumpovy snahy zvrátit výsledek volebního klání v tomto jižanském státě.

Fani Willisová, prokurátorka z okresu Fulton, informovala o zahájení procesu vedení státu oficiálním dopisem. Mimo jiné v něm georgijskou vládu požádala, aby uchovala dokumenty, které se k případu vážou. Mimo jiné i ty související s telefonátem Trumpa a tajemníka Georgie Raffenspergera.

„Tato věc má vysokou prioritu. A jsem si jistá, že když kolegové, členové donucovacích orgánů, přísahali k dodržování ústav Spojených států a Georgie, budou s námi v nashromáždění informací a důkazů o potenciálních trestných činech skrze videa, rozhovory, dokumenty a elektronické nahrávky spolupracovat,“ píše se v oficiálním psaní ze středy.

„Tímto dopisem oznamujeme, že všechny záznamy potenciálně související se správou voleb v roce 2020 musí být zachovány. A to se zvláštní pozorností, již je potřeba věnovat těm záznamům, jež by mohly být důkazem o snaze ovlivnit jednání osob, které volby vedly,“ uvádí se v textu, který Willisová odeslala vedení Georgie.

Foto: Profimedia.cz

Tajemník Georgie Brad Raffensperger.

„Najděte ten podvod“

Dopis jméno Donalda Trumpa podle NYT neuvádí, je nicméně zřejmé, že právě on je středem vyšetřování prokurátorů z Fulton County. To by mělo být širšího charakteru. Zkoumat georgijští státní zástupci chtějí mimo jiné potenciální vydírání, spiknutí či například porušení přísahy a zapojení do násilí či výhružek spojených s volební správou v jakékoliv podobě.

Kromě exprezidentova tlaku na tajemníka Raffenspergera se prokurátoři zaměří i na další momenty, kdy se Trump obrátil na úředníky z Georgie, aby zvrátili jeho prohru. Jedná se například podle NYT o telefonát jednomu z vysoce postavených volebních vyšetřovatelů s tím, aby „našel ten podvod“. Nebo o konverzaci Trumpa s Chrisem Carrem, generálním prokurátorem v Georgii, kdy bývalý prezident Carra varoval, aby nezasahoval do soudního sporu v Texasu. V něm ovšem Trumpovi nakloněný texaský generální prokurátor zpochybňoval volební výsledky v Georgii i dalších amerických státech.

Oficiální dopis od Willisové obdržel tajemník Raffensperger i guvernér Georgie Brian Kemp a několik dalších republikánů na vysokých pozicích. Tajemníkova kancelář v pondělí mimochodem oznámila, že zahajuje vlastní vyšetřování Trumpova telefonátu z 2. ledna. A dalším, tentokrát trestním vyšetřováním čelí exprezident ve státě New York – mimo jiné kvůli nejasnostem ohledně jeho financí.

Pro prokurátorku Willisovou z Georgie je to první velký případ – do funkce nastoupila teprve přednedávnem. Jde o první ženu, Afroameričanku, na pozici prokurátorky nejlidnatějšího okresu v Georgii. S nástupem do funkce slíbila Willisová změnu. A zařekla se, že bude bojovat s vysokým počtem vražd v hlavním městě Georgie – Atlantě.

Reklama

Související témata:

Doporučované