Hlavní obsah

V Hongkongu bylo zatčeno více než 50 prodemokratických aktivistů

Foto: Profimedia.cz

Záběr ze zatýkání v Hongkongu.

Reklama

Více než 50 prodemokratických aktivistů bylo ve středu zatčeno v Hongkongu kvůli podezření z porušení zákona o národní bezpečnosti. Informují o tom agentury AP a Reuters s odvoláním na místní média.

Článek

Zadržení aktivistů je největším zásahem proti opozici ve městě podle nové, sporné legislativy. Policie vtrhla také do kanceláří prodemokratické internetové mediální společnosti Stand News. Reportérka Stand News uvedla, že policie požádala šéfredaktora o podepsání dokumentů souvisejících s vyšetřováním národní bezpečnosti.

Mezi zatčenými jsou podle facebookové stránky Demokratické strany a veřejnoprávní stanice RTHK rovněž bývalí zákonodárci a aktivisté James To, Lam Cheuk-ting a Lester Shum.

Zásah proti nejvýznamnějším aktivistům města, z nichž někteří hájí agresivní taktiku proti Pekingu, ale také bývalým demokratickým zákonodárcům a dalším umírněným hlasům podpoří obavy z posilování autoritářské vlády v Hongkongu. Zvýší také rovněž napětí mezi Čínou a USA ve chvíli, kdy se připravuje na převzetí funkce amerického prezidenta Joe Biden.

Podle demokratické strany policie zatkla aktivisty za účast v nezávisle organizovaném neoficiálním hlasování v červenci 2020, při kterém měli být vybráni demokratičtí kandidáti pro parlamentní volby. Vlády Hongkongu a Pekingu v té době varovaly, že tím mohou porušit nový zákon. Parlamentní volby se měly konat loni v září, byly ale odloženy, podle úřadů kvůli koronaviru.

Reklama

Související témata:

Doporučované