Hlavní obsah

V Hongkongu opět protestují desetitisíce lidí. Policie proti nim použila slzný plyn

Protesty v Hongkongu.Video: Aleš Černý, Seznam Zprávy

 

Reklama

Tisíce lidí v neděli v Hongkongu opět protestovaly. Demonstrace před několika týdny začaly kvůli zákonu o vydávání stíhaných lidí do Číny. Nyní už ale demonstranti volají obecně po větší demokracii, odstoupení správkyně Lamové nebo protestují proti tvrdým zásahům na předchozích demonstracích.

Článek

Úřady kvůli demonstracím posílily bezpečnostní opatření. Už v sobotu tisíce demonstrantů zaplnily ulice čtvrti Yuen Long přesto, že úřady protest zakázaly. Zranění utrpělo 24 osob.

Nedělní akce začala ve veřejném parku. Policie povolila tamní shromáždění, ale ne původně zamýšlený pochod do finančního distriktu. Lidé se tedy vydali směrem na východ, do části Causeway Bay, kde je množství obchodů, a blokovali silnice. Mnozí v davu se přiznali, že nevědí, kam se jde.

„Prostě nesouhlasíme s vládou. Ať se jde kamkoli, ostatní se přidají. Je mnoho lidí, kteří chtějí protestovat každou sobotu a neděli,“ řekla jedna z účastnic jménem Alex.

Další část demonstrantů zamířila k čínskému zastupitelskému úřadu, který střežily desítky policistů. Ti začali lidem bránit v postupu k budově, která byla obestavena plastovými bloky naplněnými vodou. Policisté tam ukázali lidem varovný černý plakát s nápisem, že bude použit plyn. Televizní kamery pak zachytily pořádkové síly střílející salvy plynu do lidí. Policejním kordonem projely sanitky, ale zprávy zatím nehovoří o zraněných.

Protesty v Hongkongu.Video: Reuters

Jde o sedmý protestní víkend v řadě. Hongkong prožívá největší politickou krizi za uplynulá desetiletí. Začala protesty proti zákonu o vydávání trestně stíhaných osob, avšak demonstrace postupně nabírají ráz volání po větší demokracii a odstoupení správkyně Carrie Lamové, jakož i po vyšetřování, zda policie při potlačování protestů nepoužila nadměrnou sílu.

Čínská diplomacie se v neděli ostře ohradila proti výroku předsedy zahraničního výboru americké Sněmovny reprezentantů Eliota Engela. Ve svém prohlášení uvedl, že je „hluboce znepokojen“ zprávami o policejní brutalitě, a kritizoval Peking za „stále tvrdší postup a propagandu“ o protestech.

Čínské zastoupení v Hongkongu doporučilo zahraničním politikům, aby přestali zveřejňovat mylné informace o dění v Hongkongu.

Reklama

Související témata:

Doporučované