Hlavní obsah

V hubených letech se musí lidem přidávat nejvíc, říká 80. nejbohatší Čech

Ivan Baťka, majitel chemičky Fosfa, v rozhovoru pro SZ Byznys. V příštích dvou letech hodlá investovat do firmy miliardu korun.Video: Petra Krmelová, Seznam Zprávy

 

Reklama

„Klíčem úspěchu každé firmy jsou lidé. A k tomu bych ještě dodal kvalitní procesy,“ říká majitel chemičky Fosfa a podle Forbesu 80. nejbohatší Čech Ivan Baťka. „Hodláme proinvestovat miliardu korun,“ uvedl pro SZ Byznys.

Článek

Ivan Baťka koupil břeclavskou firmu těsně před krachem v roce 2002. Podařilo se mu dostat ji mezi světovou špičku.

Fosfa je dnes největším zpracovatelem žlutého fosforu v Evropě a jedním z pěti největších dodavatelů v oboru pro potravinářský průmysl na světě.

Baťka se hlásí k odkazu Tomáše Bati. Po celé firmě visí jeho motivační hesla, každé pracoviště má na zdi velkou tabuli s týdenními úkoly a hodnocením. Kromě baťovských pravidel přidává i japonskou filozofii Kaizen, podle které se ke zlepšení člověk dopracovává řadou malých kroků.

Za každý zlepšovací návrh zaměstnanci dostávají motivační odměny. „Když zlepšíte sto malých věcí, firmu to posune mnohem dál,“ je přesvědčen majitel úspěšné chemičky.

Fosfa

Pro příští rok se tento odpůrce dotací obává krachů firem i prvků chaosu. Ivan Baťka poskytuje rozhovory jen čas od času, tentokrát mluvil se SZ Byznys po debatě Seznam Zpráv ve Zlíně Fokus Baťa.

Jak přežila Fosfa covidový rok? Je to vítěz koronakrize?

My jsme koronakrizi díkybohu zatím dobře zvládli, protože jsme v oblasti potravinářství. Takže si nemůžeme stěžovat, naopak bychom dokonce dokázali naše výrobny, které jsou dneska v Česku, v Německu a v Kazachstánu, dobře prodat, protože někteří velcí hráči na světě měli velké problémy. Nevím, jestli můžeme říct, že jsme vítězi, mohu říci, že to pro nás byl úspěšný rok a že jsme to všechno, se vší velkou zodpovědností a díky úsilí všech našich lidí, zvládli. Co bude dál, lze velice těžko predikovat, protože celosvětová situace ovlivňuje každého z nás.

Posílili jste tedy ještě na trhu?

Naším cílem není být největší na světě. Ale už otevřeně říkám, dřív bych to pokládal za komické a možná i arogantní, ale dneska díky umu našich lidí a investicím, které provádíme, si dovolím říct – a nestydíme se za to – že naším hlavním cílem je být nejlepší na světě.

V jakém horizontu?

No, můj horizont je pět let. Vyrábět produkty, které mají přidanou hodnotu a zákazník to dokáže ocenit a vnímat, že i ta cena je konkurenční.

V následujících dvou letech jenom v České republice proinvestujeme okolo jedné miliardy.
Ivan Baťka, majitel Fosfy

Měníte strategii, co se týče rozložení portfolia?

Zásadně neměníme, díky tomu, že se nám podařilo dostat se do světové špičky. Ale neustále se vyvíjíme, takže jenom v následujících dvou letech jenom v České republice proinvestujeme okolo jedné miliardy. Zároveň rozšiřujeme svůj závod v Kazachstánu a investujeme i v našem německém závodě a zároveň se samozřejmě zaměřujeme na rozvoj a vzdělání lidí a zlepšování procesů. Takže ano, vzniknou zcela nové provozy, momentálně jsme zahájili výstavbu jednoho z nejmodernějších logistických center v Evropě, které poběží nepřetržitě. Plně robotizované, automatizované a zvládne zprocesovat okolo 30 tisíc tun za rok, přitom bude obsluhováno jedním člověkem.

Za co přesně utratíte jednu miliardu?

Ta miliarda je rozdělená do několika oblastí, jedna z nich je logistika, robotizace, digitalizace a další část je zkvalitnění produktů. Takže teď jsme třeba dokončili úpravnu vody, která nám umožní dosáhnout nejvyšší kvality kyseliny fosforečné na světě a to má potom vliv samozřejmě na vstup do následujících produktů.

Feel Eco a Feel Greens

  • Feel Eco je startup, který založil majitel chemičky Fosfa. Jeho dcera totiž trpěla ekzémem a klasické produkty na trhu jí nevyhovovaly. Když to, co hledal, nikde nenašel, rozhodl se to vyrobit.
  • Feel Greens je první vertikální farma na území České republiky, kde pěstují zejména microgreens, jako superfood budoucnosti bez použití pesticidů, růstových regulátorů a geneticky upravených organismů, s 90% úsporou vody oproti konvenčnímu zemědělství. Zaměřuje se na ekologické investice spojené především s obnovou technologií a odstraněním již nevyužívaných a v budoucnu nepotřebných součástí, které by mohly být potenciálním zdrojem znečištění životního prostředí nebo zbytečného plýtvání.

A vedle toho máme ty naše startupové projekty. Já jim říkám startupové, protože jsou stále v rozvoji. Jeden už je poměrně velice dobře zaveden, to je naše Feel Eco, a druhý, který velice rozvíjíme, je vertikální farma. Chceme přivést na trh produkty bez jakýchkoliv pesticidů, chemikálií, růstových regulátorů a tak.

Jak se daří tomu startupu finančně, jak roste?

Feel Eco až do minulého roku rostlo okolo 36 až 40 procent, letošní rok je zatím rokem stagnace. Je však potřeba říct, že záměrně jsme zatím jenom na českém a slovenském trhu, ačkoliv jsme už byli požádáni některými velkými firmami, jestli bychom pronikli do zahraničí. Nechci to do té doby, než si budu jistý, že jsme schopní zvládnout komplexní službu zákazníkovi. Čili bych nikdy nechtěl zažít situaci, že je nějaký náš produkt stažen z trhu, protože jsme se dopustili nějaké chyby.

Příští rok nám napoví, kam se budeme vyvíjet dál. Prostě stará éra končí, začíná nová.
Ivan Baťka, majitel Fosfy

Máte v plánu koupit nějakou další firmu?

V tuhle chvíli určitě ne, protože ty investice jsou opravdu obrovské. Dneska říkám ne. I když samozřejmě tak to v podnikatelském životě bývá, že za měsíc se může stát něco jiného. Ale skutečně si myslím, že jdeme do období velkých nejistot, nestability, sám jsem zvědav, jakým způsobem se nám podaří zajistit suroviny, protože to dneska vůbec není jednoduché.

Myslím, že nikdo, kdo pracuje s jakýmikoliv surovinami, to nemá jednoduché. Příští rok nám napoví, kam se budeme vyvíjet dál. Prostě stará éra končí, začíná nová.

Co vás momentálně nejvíc trápí ohledně surovin, je ohroženo dodávání potravinářskému průmyslu?

Určitě je, protože už se to některým našim konkurentům stalo.

Covid není skutečnou příčinou, covid je jenom urychlovačem krize.
Ivan Baťka, majitel Fosfy

To znamená, že nejsou schopni dodat, nemají dostatek surovin. Musíme se všemi riziky počítat. Covid není skutečně tou příčinou, covid je jenom urychlovačem té krize, na kterou jsme si dlouhodobě zakládali neustálým odkládáním problémů, tištěním peněz, otáčením se k problémům zády. Takže prostě jednoho dne, jak říkáme, přijde účet od každého hostinského.

Vymlouváme se na covid?

Určitě. Covid je častokrát pro mnohé i způsob, jak získat příspěvky státu, dotace. Stát rozhoduje o tom, co je správné a co není správné. A kdo má přežít a kdo nemá přežít. Můj osobní názor je, že toto není správná cesta. Už Einstein řekl, že definice šílenství je, pokud děláme neustále stejné věci a očekáváme různé výsledky – a to se děje.

Protože jakákoliv krize, když byla, tak jsme natiskli jenom více peněz a pokaždé jsme čekali, že to bude mít jiný výsledek. A ono ejhle, překvapivě, nemá. Dneska tu máme nedostatek surovin, nedostatek zdrojů, máme tady nedostatek pracovníků, máme tady inflaci. Energetickou krizi, surovinovou krizi. Určitě se to následně přenese do hospodářských krizí, ale i do finančních krizí. I když jak říkám, my to nazýváme krizí, ale je to v podstatě transformace. My skutečně procházíme obrovskou zásadní transformací, kde se ten globální svět změní a změnil a my budeme muset na tu změnu reagovat.

A jak budeme muset reagovat, co bude úplně jinak a jak vidíte rok 2022?

Tak především nesmíme záviset na druhých. Musíme začít pracovat, vrátit význam slovu práce, pochopit, že práce je to, co nás kultivuje, co nás posunuje dál. Tomáš Baťa často používal biblický výraz, že jenom na tom poli se rodí, kde hospodář za svým pluhem chodí. Myslím, že Bible i Baťa nás vedou k tomu, že bychom měli začít za tím pluhem chodit sami a nečekat, že to za nás udělá někdo druhý.

Samozřejmě bude záviset na tom, jakým způsobem ty změny budou akcelerovat, navzájem se ovlivňovat a jestli to nevyústí až v určité prvky chaosu.
Ivan Baťka, majitel Fosfy

Budou podle vás v roce 2022 krachovat firmy?

Určitě. Myslím si, že konec roku a začátek příštího roku, respektive celý příští rok bude provázen velkými změnami. Samozřejmě bude záviset na tom, jakým způsobem ty změny budou akcelerovat, navzájem se ovlivňovat a jestli to nevyústí až v určité prvky chaosu. Prostředí je pokřivené mnoha státními zásahy, regulacemi, dotacemi, a tudíž predikovatelnost v takovémto prostředí je mizivá. Za Fosfu na tom určitě nebudeme hůře než minulý rok, takže pro naše pracovníky a zákazníky asi dobře. Budeme na obratu možná o něco vyšším než minulý rok, čili někde okolo 3,3 miliardy. A díkybohu budeme tedy ziskoví, ale jak se bude odvíjet budoucí rok, to tedy rozhodně nevím.

Máte v plánu zvyšovat platy opět o těch sedm procent, jak to děláte poslední roky?

Určitě.

I přestože jsou hubené doby?

My jsme vždycky v hubených dobách nejvíc investovali, nejvíc se rozvíjeli a samozřejmě je potřeba mít kvalitní pracovníky. A kvalitní pracovníci vyžadují samozřejmě adekvátní platy. Takže ano, budeme lákat další kvalitní pracovníky, abychom se dále mohli rozvíjet, a určitě budeme platy zvedat tak, jako jsme je zvedali doposud.

Reklama

Doporučované