Hlavní obsah

V Idlibu zbývá 10 tisíc islamistů a syrská armáda chystá ofenzivu. OSN varuje před použitím chemických zbraní

OSN varuje před použitím chemických zbraní při bojích o Idlib.Video: Martin Zíta, Reuters

 

Reklama

Organizace spojených národů žádá po Rusku, Íránu a Sýrii, aby v zájmu o civilní obyvatelstvo předešly bojům o Idlib. Varuje zejména před použitím chemických zbraní.

Článek

V provincii Idlib na severozápadě Sýrie zbývá ještě asi 10 tisíc ozbrojených islamistů z řad radikální fronty An-Nusrá a organizace Al-Káida. Ve čtvrtek odhad zveřejnil zvláštní zmocněnec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura, podle něhož je takový počet teroristů ještě nutné porazit. Uvedla to agentura Reuters. Syrský ministr zahraničí mezitím oznámil, že Damašek je připraven provincii Idlib dobýt, a předem zdůraznil, že vládní vojska nepoužijí žádné chemické zbraně.

Už několik týdnů se spekuluje o tom, že syrská armáda se chystá s ruskou vzdušnou podporou k ofenzivě v provincii Idlib, kterou kromě radikálních skupin ovládají také umírněnější oponenti Damašku.

De Mistura ve čtvrtek označil za nezbytné, aby se v očekávaném střetu jak syrské vládní síly, tak bojovníci An-Nusry vyvarovali použití chemických zbraní. Řekl, že obě mají zásoby chloru, který jsou s to použít k bojovým účelům.

Případné boje ohrozí kolem dvou milionů civilistů. De Mistura proto vyzval k vytvoření humanitárních koridorů, jimiž by místa bojů v Idlibu mohli opustit civilisté. Na budování koridorů se podle něho má podílet OSN.

Syrský ministr zahraničí Valíd Mualim na čtvrteční tiskové konferenci se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem v Moskvě novinářům řekl, že vojska syrského prezidenta Bašára Asada jsou připravena ovládnout celou provincii Idlib, a doplnil, že jejich hlavním cílem budou ozbrojenci z An-Nusry.

Mualim rovněž uvedl, že armáda při žádné ofenzivě nepoužije chemické zbraně, a zdůraznil, že Damašek chemické zbraně nemá. Syrská armáda se podle ministra zahraničí rovněž bude snažit zabránit ztrátám na životech mezi civilisty.

Ruské ministerstvo obrany ve čtvrtek oznámilo, že Rusko v sobotu ve Středozemním moři zahájí rozsáhlé cvičení námořnictva. Zapojeno do něj bude 25 bitevních lodí, další menší lodě a 30 vojenských letounů. Cvičení, jehož cílem je podle Reuters odradit Západ od bombardování syrských vládních vojsk, potrvá do 8. září.

Reklama

Doporučované