Hlavní obsah

Nebránili prezidenta, policistům hrozí za podíl na puči v Turecku doživotí

 

Reklama

V Turecku začal první velký soudní proces po nezdařeném pokusu o vojenský převrat.

Článek

V Turecku začal soudní proces s 29 policisty, kteří jsou obžalovaní z toho, že se podíleli na neúspěšném puči proti tureckému prezidentovi Erdoganovi.

Policisté jsou podezřelí, že neplnili rozkazy a nechránili palác prezidenta Erdogana během pokusu o vojenský převrat.

Pokud se jejich vina prokáže, osmi obviněným hrozí trest od 7,5 do 15 let vězení. Zbylým 21 policistům dokonce doživotí. Kromě neplnění rozkazů čelí totiž i obvinění z členství v hnutí duchovního Fethullaha Gülena, kterému Turecko puč připisuje.

Gülen však žije v USA a obvinění z přichystání puče odmítá. Erdogan přesto tvrdí, že Gülenovo hnutí je v Turecku stále aktivní. Někteří s tímto hnutím spojují i vraha ruského velvyslance v Turecku Andreje Karlova.

Ačkoli po nezdařeném puči došlo v Turecku k několika menším soudním řízením, toto je považováno za zatím největší a nejvýznamnější. Soudní proces probíhá za přísných bezpečnostních podmínek a u soudní síně hlídkuje spousta policistů.

Další, kteří jsou podezřelí z iniciování puče, čeká soudní řízení v Ankaře pravděpodobně příští rok. Kvůli této události je třeba postavit zvláštní soudní síň, protože do těch současných se nevejde tolik lidí, kteří budou obžalováni.

Pokus o vojenský převrat se konal letos 15. července. Zemřelo při něm téměř tři sta lidí. Pučisté byli již po pár hodinách poraženi. V reakci na puč Erdogan zahájil čistky a téměř 40 tisíc lidí nechal pozatýkat. Dalších přes sto tisíc zaměstnanců veřejného sektoru, mezi nimi i soudce nebo vysokoškolské profesory, nechal propustit.

Reklama

Doporučované