Hlavní obsah

V Jablonci chtějí dát druhou šanci věcem, které by jinak skončily v odpadu

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

V Jablonci nad Nisou chtějí dát druhou šanci věcem, které by jinak skončily v odpadu. Ve sběrném dvoře ve Smetanově ulici plánují po Novém roce otevřít takzvané re-use centrum.

Článek

Provoz re-use centra budou zajišťovat Severočeské komunální služby. Věci, které tam lidé odloží, si budou moci jiní koupit za symbolickou cenu a výtěžek půjde do veřejné sbírky. Podobně centrum funguje od loňska třeba v Chrastavě na Liberecku.

„Hlavní myšlenkou provozu centra je opětovné využití starých, ale stále funkčních předmětů. Lidé budou moci v centru bezúplatně odevzdávat drobný nábytek, zařízení a vybavení domácností, obrazy, rámy, vázy, CD, DVD, knihy, časopisy, hračky, sportovní vybavení a podobně. Tímto způsobem se prodlouží životní cyklus věcí, které by jinak skončily jako odpad v popelnici, ve sběrném dvoře či na skládce,“ uvedl náměstek primátora Milan Kouřil (ANO). Centrum nebude přijímat drobnou domácí elektroniku, pracovní elektrické nástroje a jiná elektrozařízení, ani čalouněný nábytek.

Vyřazené věci pak budou moci lidé odkoupit za symbolické ceny a výtěžek půjde do veřejné sbírky, jejíž vyhlášení schválilo ve čtvrtek zastupitelstvo města. „Výtěžek ze sbírky pak použijeme na úhradu výsadby zeleně a její ošetření, obnovu parků, pořízení a údržbu herních prvků na dětských hřištích,“ řekl Kouřil. Pro prodej formou veřejné sbírky se podle něj radnice rozhodla na základě zkušeností z jiných měst, kde už re-use centra fungují, a na základě doporučení ministerstva životního prostředí.

Ceny v centru budou začínat na deseti korunách, maximální výše nebude omezena. „Nacenění jednotlivých předmětů se bude provádět dle produktových skupin s tím, že u drobných předmětů, jako jsou například hrnky, knihy, příbory a drobné hračky, bude částka stanovená na deset korun, u kvalitních a zachovalých předmětů, jako jsou třeba kola nebo kočárky bude cena 200 korun,“ dodala Barbora Šnytrová ze správy místního hospodářství města.

Reklama

Doporučované