Hlavní obsah

V Jablonci nad Nisou začaly práce na kanalizaci v Kokoníně

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

V Jablonci nad Nisou začaly práce na budování kanalizace pro městské části Kokonín a Maršovice. Splašky odtud budou mířit na čistírnu odpadních vod v nedalekém Rychnově.

Článek

Stavba zahrnuje nejen vybudování kanalizací, ale také kanalizačního přivaděče a intenzifikaci rychnovské čističky. Stát to bude bezmála 130 milionů korun, téměř 69 milionů získala Severočeská vodárenská společnost (SVS), která je investorem, z Operačního programu Životní prostředí.

V Jablonci plánovala SVS původně výstavbu samostatné čistírny odpadních vod přímo v Kokoníně. Proti záměru, s nímž počítal územní plán města už v roce 1998, se ale postavili místní obyvatelé. Dokonce se kvůli tomu před osmi lety konalo referendum o odtržení této čtvrti od Jablonce, což se ale nestalo. Město se nakonec s vodárenskou společností dohodlo na vybudování kanalizace a stoky, která tuto část Jablonce napojí na čistírnu odpadních vod v nedalekém Rychnově a umožní další rozvoj lokality.

V Kokoníně žije kolem 1800 lidí, většina domů byla postavena počátkem minulého století, kdy se kanalizace příliš neřešila. Odpadní vody tak často končí v nedaleké Mohelce, která se v létě mění v páchnoucí stoku. „Projektová dokumentace řeší odstranění kanalizačních výustí z Mohelky a jejich přepojení na nově navržený páteřní kanalizační sběrač. Součástí stavby je také rekonstrukce vodovodu v Kokoníně,“ uvedl mluvčí SVS Mario Böhme. SVS koordinuje stavbu s krajskou správou silnic, která se bude podílet na obnově povrchu silnice z Kokonína do Rychnova. Finančně se na stavbě podílí také město Jablonec.

Stavba patří k největším z 52 investičních akcí, které na letošní rok SVS v Libereckém kraji připravila. Dohromady do nich plánuje dát 289 milionů korun. Výstavba kanalizace a přivaděče v Jablonci by měla být hotova v polovině příštího roku. Rozšíření kapacity čistírny v Rychnově mají stavbaři dokončit v srpnu 2022, následovat bude roční zkušební provoz.

Reklama

Doporučované