Hlavní obsah

V Janově vzniká komunitní centrum pro místní obyvatele

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

V sociálně vyloučené lokalitě Janov na Mostecku vzniká sociálně-komunitní centrum pro místní obyvatele. Sídlit bude ve vile Libuše v ulici Přátelství.

Článek

Zchátralý objekt loni soukromě zakoupil iniciátor projektu a předseda spolku MY Litvínov Jan Globočník za 600.000 korun a nyní ho s dobrovolníky opravuje. Už v roce 2018 spolek, jenž celou činnost zaštiťuje, pořádal první akce. Do budoucna se plánuje třeba zřízení posilovny, řekl dnes novinářům předseda.

Cílem projektu je zapojit místní do různých činností a probudit v nich aktivitu i směrem k dění na sídlišti. Letos v červnu se musel jeden panelový dům zdemolovat, protože ho jeho obyvatelé zničili.

Podle předsedy spolku se z místních stali „diváci čekající na to, kdo za ně problémy vyřeší“. Projekt by měl tento stav změnit. „Všichni obyvatelé Janova musí participovat na osudu sídliště, a to včetně Romů, kterým je třeba dát skutečnou příležitost, nikoliv o nich smýšlet jako o občanech druhé kategorie,“ doplnil Globočník.

Ve vile Libuše bude otevřen tzv. sousedský dům, kde se budou podle předsedy spolku při kulturních, sportovních a zahradnických aktivitách setkávat lidé z různých společenských vrstev. Jde o navázání na předchozí činnost spolku v Janově. Před dvěma lety například spolek pořádal dětský den, který měl podle Globočníka mezi lidmi velký úspěch.

Projekt potrvá dva roky, mj. je potřeba opravit celou vilu včetně přívodu elektřiny. Na plánované aktivity přispěla spolku nadace Open Society Fund zhruba 1,6 milionu korun. Záměrem projektu je vytvořit samostatně fungující komunitu. „Považujeme to za jeden z důležitých kroků pro řešení situace sociálního vyloučení, je v kontextu sídliště Janov poměrně ambiciózní,“ uvedla projektová manažerka organizace Anna Wünschová.

Sídliště Janov bylo vystavěno v 70. letech minulého století jako moderní bydlení hlavně pro obyvatele vesnic, které zanikly kvůli těžbě uhlí. V 90. letech město prodalo bytové domy při privatizaci a noví vlastníci do nich začali stěhovat problémové nájemníky.

Reklama

Doporučované