Hlavní obsah

V Jaroměři začala rekonstrukce Wenkeova domu, kde sídlí muzeum

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Oprava se týká také navazujícího objektu, kde byly depozitáře. Po dobu rekonstrukce bude muzeum uzavřené.

Článek

V Jaroměři na Náchodsku začala rekonstrukce historického Wenkeova domu, kde nyní sídlí muzeum. Rozpočet projektu, včetně vybudování nové expozice, je okolo 27 milionů korun, většinu nákladů pokryje evropská dotace. Staveniště bylo předáno v listopadu 2020, předtím rok trvaly vyklízecí práce. „Začalo se opravou sklepních prostor Wenkeova domu a bouracími pracemi a terénními úpravami na dvoře,“ řekl ředitel muzea Rudolf Havelka.

Stavební práce by podle něj měly skončit v únoru 2022. Pokud půjde vše dobře, pro veřejnost by se mohlo muzeum otevřít na letní sezonu 2022, uvedl Havelka.

Hlavní objekt dnešního muzea nechal v letech 1910 až 1911 podle návrhu architekta Josefa Gočára postavit podnikatel Josef Wenke. Wenkeovi v něm zřídili obchodní dům. Před válkou se dostali do dluhů, a tak dům připadl městu. Dům, který je národní kulturní památkou, čeká kompletní výměna rozvodů, včetně instalování ústředního topení, v plánu jsou i menší stavební úpravy.

Wenkeův dům byl rekonstruován v 80. letech. „Je tedy relativně ve slušném stavu. Bude se například opravovat také venkovní skleněná nepůvodní fasáda, nebude to ale věc restaurátorského zákroku. Hlavní rekonstrukce se týká sousedního staršího objektu čp. 91, který rekonstrukcí neprošel nikdy. Tam bude stavebních zásahů podstatně více, například dojde ke zpevnění stropů nebo k výměně rozvodů,“ řekl Havelka.

Navazující objekt je z konce 19. století, kde mělo muzeum dosud depozitáře a kancelářské zázemí. Wenkeovi v něm bydleli. „Nově se část tohoto objektu uvolní veřejnosti, z půdy bude edukační místnost, v přízemí vznikne expozice, která se bude věnovat papírenské výrobě rodiny Wenkeových,“ řekl Havelka.

Stavební práce a terénní úpravy se budou týkat dvora, který bude po opravách zpřístupněn veřejnosti. Vzniknou tam herní prvky pro děti, altán nebo přístupová bezbariérová rampa pro vozíčkáře.

Zřizovatelem jaroměřského muzea je město Jaroměř. Muzeum v Jaroměři vzniklo v roce 1883 a patří k nejstarším v České republice. Sbírky byly poprvé vystaveny ve školní budově Na Ostrově v roce 1886. Vlastní sídlo muzeum získalo v roce 1946 v bývalém Wenkeově obchodním domě.

Reklama

Doporučované