Hlavní obsah

V Jizerských horách bylo 17 pod nulou. Mrznout bude i v noci na úterý

Foto: Unsplash

Nejnižší teploty jsou nyní v tradičních mrazových kotlinách.

Reklama

Dnešní noc v Libereckém kraji byla zřejmě nejstudenější v končící zimě. Astronomicky je sice už jaro, pod minus pět stupňů Celsia ale i tak klesla v noci teplota v kraji v nížinách a na Jizerce v Jizerských horách bylo dokonce minus 16,8 stupně, vyplývá z údajů Českého hydrometeorologického ústavu.

Článek

„Nemám to podpořené daty, ale byla to s největší pravděpodobností nejchladnější noc v tomto roce,“ uvedl Martin Hynčica z ústecké pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

Obdobně studená by podle něj měla být i noc na úterý. „Bude v podstatě stejná, možná plus minus jeden stupeň,“ dodal. Pod nulou by podle předpovědi měly zůstat teploty přes den jen na horách, denní maxima v ostatních částech Libereckého kraje budou mezi dvěma až šesti stupni Celsia. Bude jasno až skoro jasno. Sníh je v kraji jen na horských silnicích nižších tříd v Krkonoších, jinak jsou povrchy suché a vymrzlé.

Jizerka je typická mrazová kotlina, což je místo, kam kvůli terénní nerovnosti gravitačním efektem ze svahů stéká a hromadí se studený vzduch, který je těžší než teplý. Gravitační stékání studeného vzduchu po svazích se nazývá katabatický vítr a dochází k němu za všeobecně bezvětrných a jasných nocí v údolích nebo na skloněném terénu. Studený vzduch kotlinu zalije a vytvoří tzv. jezero studeného vzduchu, a pokud nemají sluneční záření ani vítr dostatečnou intenzitu, nepromíchá se s teplejším vzduchem, který je výše.

V Česku k mrazovým kotlinám patří kromě Jizerky v Jizerských horách také Jezerní slať, Rokytská slať, Luzenské údolí a Horská Kvilda na Šumavě, Šindelová v Krušných horách, Adršpašské a Teplické skály (soutěska Sibiř).

Reklama

Doporučované