Hlavní obsah

V Karabachu se bojovalo i přes noc, zemřelo 39 lidí

Foto: Profimedia.cz

Náhorní Karabach vyhlásil mobilizaci mužů od 18 let v neděli.

Reklama

aktualizováno •

Boje v oblasti Náhorního Karabachu mezi arménskými a ázerbájdžánskými vojsky pokračovaly podle Jerevanu i přes noc. Baku informovalo o ostřelování ázerbájdžánského města Terter arménskými silami.

Článek

Obě strany konfliktu nasadily těžké dělostřelectvo, uvedla v pondělí agentura Reuters. Podle agentury TASS hlásí územní zisky. Ázerbájdžán vyhlásil částečnou mobilizaci.

Arménští separatisté podle agentury AFP uvedli, že během pondělních bojů zahynulo dalších 15 jejich bojovníků. Počet zemřelých tak na začátku druhého dne konfliktu vystoupal na 39. Na 200 vojáků bylo zraněno. Bylo zabito pět ázerbájdžánských civilistů a dva arménští. Ázerbájdžán své ztráty oficiálně neoznámil.

Světoví lídři vyzvali obě strany, aby od konfliktu upustily - obávají se zapojení Turecka a Ruska. Napětí v oblasti jižního Kavkazu vzrostlo v neděli poté, co se znepřátelené strany vzájemně obvinily z útoků na své území. Baku i Jerevan hlásí zraněné i padlé, včetně civilních obětí.

Arménský premiér Nikol Pašinjan vojenské aktivity sousední země v neděli označil za vyhlášení války a vyhlásil všeobecnou mobilizaci mužů a stanné právo. Ázerbájdžánské ministerstvo obrany informovalo, že jeho síly získaly kontrolu nad šesti vesnicemi, Arménie to popřela.

„Boje pokračovaly v noci (…) Klid zbraní není, boje pokračují a na některých místech se odehrávají dělostřelecké bitvy,“ citovala agentura TASS z prohlášení ministerstva obrany Arménie. Podle Jerevanu přišlo v neděli o život 31 vojáků neuznané Náhorně-karabašské republiky.

Dělostřelecké boje potvrdilo také Baku. „Od rána 28. září arménské jednotky ostřelují město Terter,“ uvedlo ministerstvo obrany Ázerbájdžánu. Město leží na ázerbájdžánském území při hranici s Náhorním Karabachem a je plně pod kontrolou Ázerbájdžánu. Již během neděle ministerstvo hlásilo „intenzivní ostřelování“ pozic ázerbájdžánské armády ze strany Arménie.

Terčem ázerbájdžánského ostřelování se stalo i hlavní město této separatistické oblasti Stěpanakert. Obyvatelé Stěpanakertu se uchýlili do krytů, všechny obchody jsou zavřené a na ulicích téměř nikdo není, neboť je neustále slyšet ostřelování, citoval Reuters filmovou režisérku Angelu Frangjanovou, která ve městě žije. Stěpanakert je od fronty vzdálen několik desítek kilometrů.

Arménie jakékoli ázerbájdžánské územní zisky ještě v neděli popřela a označila za provokaci. Podle pondělního vyjádření mluvčí arménského ministerstva obrany nicméně jednotky Náhorního Karabachu „získaly zpět ztracené bojové pozice“. O jaké území se jednalo, mluvčí neupřesnila.

Arménie a Ázerbájdžán sesoučasně vzájemně obviňují z dovozu žoldnéřů ze Sýrie. Arménský velvyslanec v Rusku uvedl, že Turecko dopravilo do Ázerbájdžánu tisíce bojovníků ze severní Sýrie, informovala agentura Interfax. Baku naopak tvrdí, že mezi padlými na arménské straně jsou nájemní vojáci z řad etnických Arménů ze Sýrie i dalších zemí. Boje si od neděle vyžádaly již desítky obětí.

Ozbrojený konflikt mezi Arménií a Ázerbájdžánem vypukl v roce 1988 a Náhorní Karabach se s podporou Arménie odtrhl od Ázerbájdžánu ve válce, která si vyžádala na 30.000 mrtvých a statisíce uprchlíků. Nyní se enkláva převážně s arménským obyvatelstvem a přilehlé území nacházejí pod vojenskou kontrolou Arménie, zatímco Ázerbájdžán považuje tato území za okupovaná.

Reklama

Doporučované