Hlavní obsah

V Karlových Varech začala pěvecká soutěž Antonína Dvořáka, zájem je velký

Foto: Getty Images

„Ilustrační foto.“

Reklama

V Karlových Varech začal 55. ročník Mezinárodní pěvecké soutěže Antonína Dvořáka. Dnes se koná soutěž mladých pěvců v kategorii operní naděje, v dalších dnech budou následovat další tři kategorie.

Článek

Letošní ročník je doprovázený opatřeními proti šíření covidu-19. I přesto ale organizátoři očekávají srovnatelný počet účastníků s předchozími ročníky, řekla dnes ČTK za organizátory soutěže Jana Beranová. Soutěž potrvá do 12. listopadu.

Nyní vystupuje v Alžbětiných lázních prvních 24 zpěváků, dnes odpoledne a v dalších dnech budou přijíždět do Karlových Varů další. Původně organizátoři počítali s 97 účastníky. „Konečný počet uvidíme až na konci registrace, pár lidí se odhlásilo hlavně kvůli nemoci. Počet přihlášek byl před zahájením 92, osobně si ale myslím, že se číslo snižovat nebude, protože mají zaplacené všechny poplatky,“ řekla Beranová.

Kvůli epidemii koronaviru letos pořadatelé soutěže musí u všech soutěžících i hostů kontrolovat prokázání bezinfekčnosti. Podmínkou pro vstup na vnitřní akce je očkování proti covidu-19, prodělání nemoci nebo testování a také ochrana nosu a úst. Podle Beranové je většina účastníků očkovaná. Ti, kteří nejsou, se mohou nechat otestovat v hotelu, kde jsou ubytovaní. S kontrolou opatření zatím podle ní není problém.

Svou účast letos potvrdili pěvci z 15 zemí. Polovinu soutěžících tvoří Češi a Slováci, zájem projevili ale i soutěžící z USA, Brazílie, Číny či Japonska, kteří nyní pobývají v Evropě. Podle Beranové se podařilo přijet i dívce z Ruska, která musela získat vízum a podstoupit několikadenní izolaci.

Soutěž je určena mladým zpěvákům od 16 do 35 let. Stejně jako v minulých ročnících jsou stanoveny čtyři základní kategorie, a to junior, opera, píseň a operní naděje. Výkony pěvců bude hodnotit jedenáctičlenná porota složená z vítězky první soutěže Magdalény Hajóssyové nebo italského pěvce Antonia Carangela. Kvůli nemoci nemohl dorazit každoroční účastník a předseda poroty Petr Dvorský. Soutěž vyvrcholí závěrečným koncertem s Karlovarským symfonickým orchestrem 12. listopadu.

Pořadatelem soutěže od roku 2001 je obecně prospěšná společnost Mezinárodní pěvecké centrum Antonína Dvořáka se zakladateli Antonínem Dvořákem, vnukem skladatele, pěvcem Peterem Dvorským a dirigentem Liborem Peškem. Loni se soutěž kvůli epidemii neuskutečnila.

Reklama

Doporučované