Hlavní obsah

V katedrále svatého Víta budou s omezenou účastí mše na přelomu roku

Foto: WikipediaCommons / Mtd

Katedrála svatého Víta, Václava a Vojtěcha.

Reklama

Bohoslužby v katedrále svatého Víta na Pražském hradě se na přelomu roku uskuteční kvůli opatřením proti šíření koronaviru 31. prosince v 16 hodin a 1. ledna v 10 hodin.

Článek

Výjimečně se pro jejich návštěvníky otevře Pražský hrad, jehož areál je jinak uzavřen. Obě bohoslužby bude sloužit pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka. Přístup do Hradu bude pouze z Hradčanského náměstí přes čtvrté nádvoří, a to 30 minut před začátkem.

Kapacita účastníků bohoslužby je omezena protiepidemickými nařízeními vlády. Země je v pátém stupni protiepidemického systému, bohoslužeb se tedy může zúčastnit jen tolik lidí, aby zaplnili desetinu míst k sezení. Přenosy jednotlivých bohoslužeb je možné sledovat na televizi Katedrala.tv.

Kvůli zpřísnění opatření a zákazu nočního vycházení už od 21:00 posunuli začátek své akce také pořadatelé mariánské pouti Via Sancta Mariana z Prahy do Staré Boleslavi. Namísto 13:00 vyjdou poutníci od Mariánského sloupu na Staroměstském náměstí už v 10:00. Po starobylé poutní trase dojdou do Staré Boleslavi, kde se bude konat mše v bazilice Nanebevzetí Panny Marie u Palladia země české. Poutníci se do Prahy vrátí autobusem, více informací je na www.viasanctamariana.cz.

Půlnoční mši 31. prosince začne vteřinu po půlnoci ve staroboleslavském mariánském chrámu sloužit kardinál Dominik Duka. Sledovat ji lze v živém přenosu na webu staroboleslavské farnosti www.staraboleslav.com.

Projekt Via Sancta Mariana se loni poprvé pokusil obnovit tradici putování k Palladiu země české. Historie cesty původně nazvané Via Sancta sahá až do 30. let 10. století. Poutní cestu z Prahy do Staré Boleslavi s tisíciletou tradicí lemovalo v minulých staletích 44 kaplí. Nyní jich je pouze 17. Iniciátoři obnovení pouti by rádi obnovili chybějící a opravili poslední z původní cesty vybudované v roce 1692.

Loni se cesty zúčastnily desítky poutníků - lidé se sešli u místa, kde tehdy ještě nestál obnovený Mariánský sloup a po cestě dlouhé 26 kilometrů věřící došli do rekonstruované a znovu otevřené baziliky Nanebevzetí Panny Marie ve Staré Boleslavi.

Reklama

Doporučované