Hlavní obsah

Vyšetřování únosu Babišova syna: policie čeká na poslední výslech

Foto: Repro: Z Facebooku Andreje Babiše

Syn premiéra Andreje Babiše v době, kdy byl na Krymu.

Reklama

Pokud se v nejbližší době uskuteční plánovaný výslech v zahraničí, chce česká policie ještě letos ukončit prověřování, zda byl Andrej Babiš mladší na přelomu roku 2017 a 2018 unesen na Ukrajinu.

Článek

Policisté postoupili v prověřování případu, v němž zjišťují, zda byl syn českého premiéra Andrej Babiš mladší unesen.

Do Prahy už přišla odpověď od švýcarských vyšetřovatelů. Právě ty žádali čeští kriminalisté o pomoc při vyšetřování. Poté, co si dokument ze Švýcarska prostudovali, rozhodli se, že musí požádat ještě o další výslech.

„Chtěli bychom to uzavřít do konce roku. Máme tam ale ještě vyžádanou právní pomoc, na kterou nemáme dosud odpověď,“ řekl pro Seznam Zprávy obvodní státní zástupce pro Prahu 1 Jan Lelek, jehož žalobci kauzu dozorují.

„Je to právní pomoc do jiného státu za účelem výslechu jiné osoby. Nikoliv tedy pana Andreje Babiše mladšího,“ doplnil.

Jaký stát o pomoc žádají, ale Lelek říct nechtěl. Pravděpodobně by se mohlo jednat o Ukrajinu. Tam bydlí paní Jelizaveta, která byla během roku 2018 přítelkyní Andreje Babiše mladšího.

Žena podle dřívějších informací médií žije střídavě v ukrajinském Krivém Rogu a na Krymu, který před šesti roky ovládlo Rusko.

„O jakou právní pomoc jde, nevím, protože mi policie opakovaně neumožnila nahlédnout do spisu. Je možné, že by mohlo jít o její (Jelizavetin) výslech,“ uvedl advokát Petr Topinka, který Babiše mladšího zastupuje.

Pokud tento výslech proběhne, bude moci být vyšetřování ukončeno. „Pokud bude vyřízena (právní pomoc), může to prověřování skončit,“ potvrdil Lelek. A to navzdory tomu, že Babiš mladší, který žije ve Švýcarsku, v této kauze nevypovídal.

„Výslech se neuskutečnil. To bych o tom věděl a chtěl bych být u toho,“ podotkl advokát Topinka.

Podle žalobce Lelka však výpověď Babiše mladšího není potřeba k tomu, aby bylo prověřování případu ukončeno.

Andreje Babiše mladšího seznámil s o pět let mladší Jelizavetou Petr Protopopov, který pracoval jako řidič Agrofertu a synovi premiéra dělal v inkriminované době, jak to sám popisoval, něco jako asistenta. K prvnímu setkání došlo právě na Krymu.

Protopopov předloni v listopadu pro Právo řekl, že Babiše mladšího před Vánoci v roce 2017 odvezl za Jelizavetou do Krivého Rogu. Na Silvestra přijel Protopopov do Prahy.

Několik dní nato dorazil do e-mailové schránky českého Kriminalistického ústavu vzkaz podepsaný Andrejem Babišem mladším.

„Byl jsem unesen na Krym. Teď se nacházím na Ukrajině u své přítelkyně. Čeká mne nedobrovolný psychiatrický zákrok,“ stálo v e-mailu Babiše mladšího české policii.

Policie kontaktovala právníky Babišovy rodiny. A chtěla mluvit se synem premiéra, aby si ověřila, že je v pořádku. Protopopov pak pro Babiše mladšího dojel na Ukrajinu, následně jej předal matce Beatrici Babišové (premiérově první ženě).

Místo konfrontace a rozhovoru s Babišem mladším se však policie spokojila s fotografií premiérova syna s jeho matkou, která jí byla zaslána. Že je snímek aktuální, mělo dokazovat datum vydání časopisu, který na obrázku drželi v ruce.

„Tehdy jsem mu (Babišovi mladšímu - pozn. red.) vysvětlil, v čem je problém a z čeho mě policie viní, a žádal jsem ho, aby jel do Prahy a vysvětlil to. To ale razantně odmítl, zamkl se v pokoji a strašně vyváděl,“ popsal Protopopov v už zmíněném rozhovoru pro Právo.

V reportáži Seznamu Andrej Babiš mladší před dvěma roky uvedl, že má z Protopopova velký strach.

Andrej Babiš za svým synem v listopadu 2018 zajel do Ženevy a po dlouhé době s ním znovu mluvil. Přiznal, že syn na rozdíl od něj vnímá prázdniny na okupovaném území Krymu jako únos. „On je přesvědčený, že na ten výlet šel nedobrovolně,“ řekl poté, co s ním mluvil.

Reklama

Doporučované